ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Pangea Ultima: Πώς η νέα υπερήπειρος θα εξαφανίσει τη ζωή στη Γη

Pangea Ultima: Πώς η νέα υπερήπειρος θα εξαφανίσει τη ζωή στη Γη
Ο σχηματισμός της Pangea Ultima θα οδηγήσει σε τακτικές ηφαιστειακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα Tetiana Grypachevska / Unsplash

Ο σχηματισμός μιας νέας υπερηπείρου θα μπορούσε να εξαφανίσει τον άνθρωπο και όλα τα άλλα θηλαστικά που ζουν ακόμη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, προβλέπουν ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά υπερυπολογιστικά κλιματικά μοντέλα του μακρινού μέλλοντος, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία προέβλεψαν πώς οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα ενταθούν μετά τη συγχώνευση των ηπείρων του πλανήτη και τον σχηματισμό μίας υπερηπείρου, της Pangea Ultima, σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι το περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά ζεστό, ξηρό και ουσιαστικά μη κατοικήσιμο για τους ανθρώπους και τα θηλαστικά, τα οποία δεν έχουν εξελιχθεί ώστε να αντιμετωπίζουν την παρατεταμένη έκθεση σε υπερβολική ζέστη.

Οι ερευνητές προσομοίωσαν τις τάσεις της θερμοκρασίας, του ανέμου, της βροχής και της υγρασίας για την υπερήπειρο και χρησιμοποίησαν μοντέλα της κίνησης των τεκτονικών πλακών, της χημείας των ωκεανών και της βιολογίας για να υπολογίσουν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.

Μια ζοφερή εικόνα

Διαπίστωσαν ότι ο σχηματισμός της Pangea Ultima όχι μόνο θα οδηγούσε σε πιο τακτικές ηφαιστειακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και θερμαίνοντας τον πλανήτη, αλλά και ο ήλιος θα γινόταν πιο φωτεινός, εκπέμποντας περισσότερη ενέργεια και θερμαίνοντας περαιτέρω τη Γη, σημειώνουν οι ειδικοί στην εργασία, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (25/9) στο περιοδικό Nature Geoscience.

«Οι εκτεταμένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου και οι ακόμη μεγαλύτερες ημερήσιες ακραίες θερμοκρασίες, που θα επιδεινώνονται από υψηλά επίπεδα υγρασίας, θα σφραγίσουν τελικά τη μοίρα μας. Οι άνθρωποι – μαζί με πολλά άλλα είδη – θα πέθαιναν λόγω της αδυναμίας τους να αποβάλλουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, δροσίζοντας το σώμα τους, ενώ η αυξημένη θερμότητα θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον χωρίς πηγές τροφής ή νερού», σημειώνει ο Αλεξάντερ Φάρνσγουορθ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και κύριος συγγραφέας της εργασίας.

Γράφημα που απεικονίζει τις θερμοκρασίες στην Pangea Ultima, ένα περιβάλλον όπου θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν τα θηλαστικάUniversity of Bristol

Αν και υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες όταν γίνονται προβλέψεις τόσο μακριά στο μέλλον, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η εικόνα φαίνεται «πολύ ζοφερή», με μόνο το 8% έως 16% της γης στην υπερήπειρο να είναι κατοικήσιμη για τα θηλαστικά.

Το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε να είναι διπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση, αν και ο υπολογισμός αυτός έγινε με την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα τώρα, «διαφορετικά θα δούμε αυτούς τους αριθμούς πολύ, πολύ νωρίτερα».

Κανένας εφησυχασμός

Αυτές οι ζοφερές προοπτικές δεν αποτελούν δικαιολογία για εφησυχασμό όσον αφορά την αντιμετώπιση της σημερινής κλιματικής κρίσης, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει ήδη ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

«Είναι ζωτικής σημασίας να μην χάσουμε από τα μάτια μας τη σημερινή κλιματική κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δηλώνει η συν-συγγραφέας της μελέτης Γιούνις Λο, ερευνήτρια σε θέματα κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Ενώ προβλέπουμε έναν μη κατοικήσιμο πλανήτη σε 250 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα βιώνουμε ήδη ακραία ζέστη που είναι επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές το συντομότερο δυνατό», προσθέτει η Λο.

Με πληροφορίες από: New ‘supercontinent’ could wipe out humans and make Earth uninhabitable, study suggests by Amy Woodyatt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ