ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αμβρακικός κόλπος: Αναγνωρίστηκε ως σημαντική περιοχή για καρχαρίες και σαλάχια

Αμβρακικός κόλπος: Αναγνωρίστηκε ως σημαντική περιοχή για καρχαρίες και σαλάχια
Ο Αμβρακικός Κόλπος EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Σε μια σημαντική περιοχή διαβίωσης και αναπαραγωγής καρχαριών και σαλαχιών αναγνωρίστηκε ο Αμβρακικός Κόλπος.

Η ανάδειξη του κόλπου σε σημαντικό τόπο αναπαραγωγής του αποφασίστηκε μετά το πενθήμερο εργαστήριο για την οριοθέτηση Σημαντικών Περιοχών για Καρχαρίες και Σαλάχια (ISRAs) στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Ομάδα Ειδικών στους Καρχαρίες της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Ειδικότερα, στον Αμβρακικό υπάρχουν απειλούμενα είδη όπως το πλατυσέλαχο και περιοχές αναπαραγωγής όπως το ρυγχαετόψαρο.

Η αξιολόγηση ανέδειξε την οριοθέτηση τεσσάρων Σημαντικών Περιοχών για Καρχαρίες και Σαλάχια στην Ελλάδα (Θρακικό Πέλαγος, Αμβρακικός Κόλπος, Νοτιοανατολικο Αιγαίο, Βόρειες Κυκλάδες) και τριών Περιοχών Ενδιαφέροντος στην Ελλάδα (Κορινθιακός Κόλπος, Δωδεκάνησα, Πλατό της Τροίας).

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουμε πως αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά βήματα που απαιτούνται στην περιοχή για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των καρχαριών και των σαλαχιών» αναφέρει ο o Γενικός Διευθυντής της isea Ιωάννης Γιώβος, όπως μεταδίδει το atpreveza.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ