ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2023: Η πανίδα της Ελλάδας – Δείτε το Infographic

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2023: Η πανίδα της Ελλάδας – Δείτε το Infographic

Την αφορμή να θυμηθούμε τα δικαιώματα που έχουν τα ζώα, δίνει κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Στην Ελλάδα, η πανίδα μας θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, ενώ η μεγάλη βιοποικιλότητα που συναντάται εδώ σχετίζεται με τη γεωγραφική θέση της χώρα μας και την γεωφυσική της ποικιλομορφία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευημερίας των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της καλής μεταχείρισης των ζώων και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για την προστασία τους. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ευημερία των Ζώων είναι: «Μικρό ή Μεγάλο, αγαπήστε τα όλα» (Great or small, love them all) και εστιάζει στο ότι κάθε ζώο, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, πρέπει να αγαπιέται και να αντιμετωπίζεται με συμπόνια και σεβασμό.

Η πλούσια πανίδα της Ελλάδας

Η γεωγραφική θέση, ο γεωφυσικός πλούτος και η έντονη εναλλαγή ανάγλυφου και κλιματικών τύπων της χώρας μας έχουν διαμορφώσει μία μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων. Η Ελλάδα φιλοξενεί ιδιαίτερα πλούσια πανίδα αναλογικά με την έκτασή της και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ εδώ συνδυάζονται είδη ευρωπαϊκής, ασιατικής και αφρικανικής προέλευσης.

Τα γνωστά είδη σπονδυλόζωων αριθμούν σε: 116 θηλαστικά, 422 πουλιά, 60 ερπετά, 20 αμφίβια, 126 ψάρια γλυκού νερού, 462 ψάρια θαλασσών (συνολικός αριθμός 1206). Για την προστασία του ιδιαίτερου αυτού φυσικού πλούτου έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο περιοχών με διαφορετικό καθεστώς προστασίας όπως τα εθνικά πάρκα και εθνικού δρυμοί, τα αισθητικά δάση, τα διατηρητέα μνημεία της φύσης, τα καταφύγια άγριας ζωής, οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας (Σύμβαση Ραμσάρ), οι ζώνες ειδικής προστασίας, τόποι κοινοτικής σημασίας, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κ.ά.

Τα ζώα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον κόσμο μας. Μας παρέχουν φαγητό, συντροφικότητα και συναισθηματική υποστήριξη. Διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Ωστόσο, πολλά ζώα σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κακοποίηση, παραμέληση και εκμετάλλευση. Συχνά, καταδικαστέα φαινόμενα συναντώνται σε φάρμες εργοστασίων, τσίρκο ή άλλες βιομηχανίες όπου η ευημερία τους συχνά διακυβεύεται. Μπορεί επίσης να είναι θύματα λαθροθηρίας, εμπορίας ανθρώπων ή αστέγων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευημερίας των Ζώων αποτελεί κάθε χρόνο μια αφορμή για να ενημερωθούμε και να μάθουμε περισσότερα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζώα, αναλαμβάνοντας δράση για να βελτιώσουμε τη ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ