ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τον πόλεμο στα μικροπλαστικά μετά την απαγόρευση του γκλίτερ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τον πόλεμο στα μικροπλαστικά μετά την απαγόρευση του γκλίτερ
Η παγκόσμια ρύπανση από μικροπλαστικά πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2040, εάν δεν ληφθούν μέτρα AP Photo/Andrew Selsky

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε περαιτέρω σχέδια για την πάταξη των μικροπλαστικών, μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης τους στο γκλίτερ από την περασμένη Κυριακή (15/10) – κίνηση που προκάλεσε πανικό στους influencers και οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων στη Γερμανία.

Η πρόταση, η οποία αφορά τα μικροσκοπικά σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα τα πλαστικά προϊόντα, στοχεύει στη μείωση της ρύπανσης που προκαλούν κατά 74% έως το τέλος της δεκαετίας. Συνολικά, θα οδηγήσει σε μείωση κατά 7% της ρύπανσης από μικροπλαστικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το πιο σημαντικό είναι να μειωθεί η ρύπανση στην πηγή», δήλωσε ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, στον Guardian.

«Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα μειώσουμε δραστικά, στην πηγή, τη ρύπανση από μικροπλαστικά», είπε.

Τα μικροσκοπικά, ανθεκτικά σφαιρίδια πλαστικού λιώνουν και ανασχηματίζονται σε καθημερινά προϊόντα, από καρέκλες γραφείου μέχρι μπουκάλια νερού. Αλλά διαρρέουν στο περιβάλλον σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού.

Με την πάροδο του χρόνου, διασπώνται σε μικροπλαστικά τα οποία τρώνε και πίνουν οι άνθρωποι και τα ζώα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι κάθε χρόνο στην ΕΕ απελευθερώνονται στο περιβάλλον από 52.000 έως 184.000 τόνοι πλαστικών σφαιριδίων.

Τα νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Η Επιτροπή επιθυμεί οι φορείς εκμετάλλευσης που χειρίζονται σφαιρίδια να λαμβάνουν προφυλάξεις που θα τα αποτρέπουν από το να βλάπτουν τη φύση. Η πρόταση περιλαμβάνει βέλτιστες πρακτικές χειρισμού για τους φορείς εκμετάλλευσης και υποχρεωτικές πιστοποιήσεις από ανεξάρτητο τρίτο μέρος. Όμως, οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούν απλώς να «αυτοδηλώνουν» ότι έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες. «Υπάρχουν ελαφρύτερες απαιτήσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση», δήλωσε ο Σινκεβίτσιους.

Η παγκόσμια ρύπανση από μικροπλαστικά πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2040, εάν δεν ληφθούν μέτρα, σύμφωνα με έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pew Charitable Trusts. Οι επιστήμονες και οι γιατροί προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι ο αυξανόμενος όγκος μικροπλαστικών θα μπορούσε να βλάψει την ανθρώπινη υγεία καθώς αυτά συσσωρεύονται στον οργανισμό. Τα πλαστικά σφαιρίδια δεν είναι αρκετά μικρά για να προκαλέσουν ζημιά στους ανθρώπους στην αρχική τους μορφή, αλλά διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια που μπορούν να περάσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

Η πρόταση θα συζητηθεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ