ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Φρανκ το Τανκ, μια γιγάντια χελώνα, αναζητά σπίτι για τα επόμενα 100 χρόνια

Ο Φρανκ το Τανκ, μια γιγάντια χελώνα, αναζητά σπίτι για τα επόμενα 100 χρόνια
Ο Φρανκ το Τανκ όπως τον βρήκε η Σέλεϊ Σμιθ στην αγροικία της Shelley Smith

Ο Φρανκ το Τανκ τρώει τοίχους με γυψοσανίδα, θα φτάσει το μέγεθος ενός καροτσιού του κήπου και θα ζήσει σχεδόν έναν αιώνα – ξεπερνώντας κάθε υποψήφιο φροντιστή του.

Η φροντίδα μιας χελώνας sulcate βάρους 16 κιλών δεν είναι μικρή υπόθεση, και ίσως γι' αυτό ο Φρανκ εγκαταλείφθηκε πρόσφατα σε ένα χωράφι με σπανάκι στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Και τώρα οι νέοι φροντιστές του προσπαθούν να του βρουν ένα μόνιμο σπίτι.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Σέλεϊ Σμιθ βρισκόταν στην πίσω πόρτα της αγροικίας της κοντά στην πόλη Ρίτσμοντ, όταν εντόπισε έναν βράχο να ξεπροβάλλει ανάμεσα σε σειρές με σπανάκι και μποκ τσόι.

«Σκέφτηκα, τι κάνει αυτός ο βράχος εκεί; Γιατί δεν τον είχα ξαναδεί ποτέ πριν. Και ξαφνικά, άρχισε να κινείται. Όχι γρήγορα – έπρεπε να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου μερικές φορές για να τον δεις – αλλά κινούνταν».

Η Σμιθ και μια ομάδα εργατών πλησίασαν και είδαν από κοντά τη χελώνα. «Ήταν τόσο όμορφη. Είχε αυτά τα πόδια που έμοιαζαν με ελέφαντα και απλά μας κοίταζε. Όταν ο καθένας από εμάς του μιλούσε, γύριζε το κεφάλι του και τον κοίταζε».

Η Σμιθ, εκπαιδεύτρια σκύλων, κάλεσε το τοπικό καταφύγιο ζώων για βοήθεια. «Προσπαθούσαν να καταλάβουν πόσο μεγάλη ήταν η χελώνα και με ρώτησαν αν είχε το μέγεθος ενός μικρού πιάτου φαγητού. Γέλασα και είπα ότι ήταν μεγαλύτερη από την πιατέλα που θα χρησιμοποιούσες για να σερβίρεις σε 24 άτομα μια γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών».

Η χελώνα βρίσκεται τώρα σε μια ανάδοχη οικογένεια μέχρι να βρεθεί μόνιμο σπίτι.

Αν και η προέλευση του Φρανκ αποτελεί μυστήριο, ο κτηνίατρος Έντριαν Γουόλτον στο Νοσοκομείο Ζώων Dewdney δήλωσε ότι είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο οι χελώνες να εγκαταλείπονται από ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να τις φροντίσουν.

Το είδος αυτό, που κατάγεται από τη Σαχάρα, απειλείται πλέον με εξαφάνιση, αλλά συχνά μεταφέρεται λαθραία για μεταπώληση στην αγορά εξωτικών ειδών.

«Είναι σχετικά φθηνές για μια χελώνα – περίπου 350 ευρώ – και έτσι οι άνθρωποι τις αγοράζουν ως κατοικίδια. Και φτάνουν στο μέγεθος που είναι αυτή, και διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να τις διαχειριστούν».

Όπως σημείωσε ο Γουόλτον, οι άνθρωποι υποτιμούν τη μακροζωία των συγκεκριμένων πλασμάτων. «Μία από τις χελώνες που είχα ως κατοικίδιο, την πήρα όταν ήμουν επτά ετών. Τώρα είναι πιθανώς κοντά στα 65 της χρόνια. Και θα περάσει στην κόρη μου και στην κόρη της – και πιθανώς ακόμη και στην δική της κόρη».

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν προσφερθεί να υιοθετήσουν τον Φρανκ, αλλά λίγοι μπορούν να του προσφέρουν αυτό που χρειάζεται. Οι χελώνες χρειάζονται ζεστούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες – αλλά έχουν την τάση να τρώνε τους τοίχους και να σκάβουν ακατάπαυστα. Χρειάζονται επίσης μεγάλους περιφραγμένους χώρους το καλοκαίρι.

«Ο Φρανκ έχει τραβήξει πολύ προσοχή, πράγμα που ίσως βοηθήσει να του βρούμε σπίτι. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ένα ζώο που θα είναι στη διαθήκη σας. Πρέπει πραγματικά να σχεδιάσετε τι θα απογίνει μετά το θάνατό σας», είπε ο Γουόλτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ