ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Save Your Hood: Τριήμερο επαναληπτικών καθαρισμών σε περιοχες της Μεσσηνίας

Save Your Hood: Τριήμερο επαναληπτικών καθαρισμών σε περιοχες της Μεσσηνίας

Σε ένα μαγευτικό, ολοζώντανο και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, το τριήμερο 26-29 Οκτωβρίου, η πρωτοβουλία εθελοντικών καθαρισμών του πανελλαδικού εθελοντικού κινήματος «Save Your Hood».

56 συνολικά εθελοντές έδρασαν στις εκβολές του Βελίκα ποταμού, στις παραλίες Αγίου Νικολάου και Αλμυρόλακκας Πετροχωρίου, στην Χρυσή Ακτή Γιάλοβας, Βοϊδοκοιλιάς και στους Καταρράκτες Στενωσιάς, συγκεντρώνοντας πάνω από 6,440 λίτρα απορριμμάτων, καλύπτοντας συνολική έκταση 132,871.78 m², αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας και σεβασμού μιας απο τις πιο σημαντικές και όμορφες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Οι δράσεις στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελούν επανάληψη των δράσεων καθαρισμού που πραγματοποιήθηκαν στις ίδιες, τον περασμένο Ιούνιο, με σκοπό την παρακολούθηση του ρυθμού ρύπανσης των περιοχών αυτών, της καταμέτρησης των απορριμμάτων που δέχονται και την διεξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τις απειλές που δέχονται.

Πιο συγκεκριμένα, στην παραλία Βελίκας παρατηρήθηκε μείωση της εμφάνισης απορριμμάτων κατά 67%, στην Αλμυρόλακκα αύξηση κατά 101,3% και στη Γιάλοβα αύξηση εμφάνισης κατά 125%.

Τα απορρίμματα αφορούν κυρίως είδη συσκευασίας, είδη αλιείας, κομμάτια πλαστικών, είδη οικιακής χρήσης κ.α. Στη δράση καθαρισμού συμμετείχαν μέλη διαφόρων ομάδων του πανελλαδικού εθελοντικού κινήματος Save Your Hood, καθώς επίσης και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Πύλου με τα παιδιά τους.

Επιπλέον, η ομάδα του Save Your Hood πραγματοποίησε στοχευμένες αυτοψίες σε περιοχές εντός του δικτύου Natura 2000, με σκοπό να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προγραμματιστούν οι μελλοντικές δράσεις του, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ