ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς ένα νησί στις Μαλδίβες απαλλάχθηκε από τα κουνούπια με οικολογικό τρόπο

Πώς ένα νησί στις Μαλδίβες απαλλάχθηκε από τα κουνούπια με οικολογικό τρόπο
Το νησί Kunfunadhoo στις Μαλδίβες φιλοξενεί το θέρετρο Soneva Fushi Soneva Fushi

Το Soneva Fushi, ένα θέρετρο στο ιδιωτικό νησί Kunfunadhoo στις Μαλδίβες, πειραματίζεται εδώ και χρόνια με την εξάλειψη των κουνουπιών, και η λύση που βρήκε όχι μόνο οδήγησε σε δραματική μείωσή τους, αλλά ταυτόχρονα αναζωογόνησε τα τροπικά φυτά και ζώα του νησιού.

Το Soneva συνεργάστηκε με τη γερμανική εταιρεία Biogents, η οποία έχει αναπτύξει παγίδες κουνουπιών που βασίζονται σε ελκυστικές ουσίες φιλικές προς το περιβάλλον.

«Ψάχναμε τρόπους να διαχειριστούμε τα κουνούπια χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών», λέει στο CNNi ο Arnfinn Oines, διευθυντής κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης του Soneva.

Το πρόβλημα των κουνουπιών στο νησί επιδεινώνεται κατά την περίοδο των μουσώνων, που διαρκεί από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο. Οι μέθοδοι που δοκίμασαν όλα αυτά τα χρόνια είτε ήταν ενοχλητικές για τους πελάτες του θερέτρου είτε επηρέαζαν αρνητικά και τα άλλα έντομα στο νησί, όπως οι πεταλούδες, οι λιβελούλες, οι μέλισσες τα σκαθάρια, των οποίων ο πληθυσμός μειώθηκε αισθητά.

Δύο τύποι παγίδων

Το Soneva χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το σύστημα Biogents το 2019, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς τύπους παγίδων και τοποθετώντας περισσότερες από 500 σε όλο το νησί. Ο πρώτος τύπος, που ονομάζεται BG-GAT, είναι μια παθητική παγίδα που προορίζεται για τα κουνούπια τίγρεις που έχουν ήδη τσιμπήσει κάποιον και αναζητούν ένα μέρος για να γεννήσουν αυγά, σύμφωνα με τον Oines.

Μία από τις παγίδες κουνουπιών της Biogents στο Soneva FushiSoneva Fushi

Ο δεύτερος τύπος, η BG-Mosquitaire CO2, προορίζεται για την προσέλκυση κουνουπιών που αναζητούν αίμα, πράγμα που επιτυγχάνεται με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα που δημιουργείται μέσω ζύμωσης ζύμης και ζάχαρης, καθώς και γαλακτικού οξέος, το οποίο μιμείται το ανθρώπινο δέρμα.

«Το BG-Mosquitaire CO2 προσομοιάζει τον άνθρωπο χρησιμοποιώντας CO2 και τη μυρωδιά του ιδρώτα», σημειώνει ο Oines. Ουσιαστικά, οι συσκευές και μυρίζουν και «αναπνέουν» όπως οι άνθρωποι, προσελκύοντας και περιορίζοντας τα ζωύφια.

Τις πρώτες εβδομάδες, οι παγίδες έπιαναν χιλιάδες κουνούπια κάθε μέρα. Και κατά τον πρώτο χρόνο το θέρετρο είδε δραματική μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών του νησιού κατά 98%.

«Μετρούσαμε τα κουνούπια που πιάναμε σε καθημερινή βάση – η καταμέτρηση έγινε σίγουρα ευκολότερη όσο μειωνόταν ο αριθμός τους», λέει ο Oines. «Πήραμε πολλά θετικά σχόλια από επισκέπτες που επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο και έτσι παρατήρησαν τη διαφορά».

Το σύστημα παγίδων της Biogents έχει επίσης αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό σε μακροχρόνια χρήση, χωρίς να υπάρχει ανησυχία για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας των ζωυφίων στη μέθοδο. Ενώ από τότε που διακόπηκαν οι χημικές ουσίες, τα χρήσιμα ενδημικά έντομα των Μαλδίβων επέστρεψαν.

«Αυτοί οι φυσικοί επικονιαστές επιστρέφουν τώρα σε αφθονία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα λουλούδια, περισσότερα φρούτα και περισσότερα προϊόντα. Επίσης περισσότερα πουλιά που επισκέπτονται τις ακτές του Kunfunadhoo και τις νύχτες ξαναβλέπουμε πυγολαμπίδες», καταλήγει ο Oines.

Με πληροφορίες από: A paradise island vacation with no mosquito bites – and no chemicals by Regan Stephens, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ