ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: Η θερμότερη όλων των εποχών ήταν η περασμένη δεκαετία

Κλιματική αλλαγή: Η θερμότερη όλων των εποχών ήταν η περασμένη δεκαετία
Αποψη της λίμνης Όροβιλ στην Καλιφόρνια στις μεγάλες πυρκαγιές του 2020 AP Photo/Noah Berger

Η δεκαετία μεταξύ 2011 και 2020 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για την ξηρά και τους ωκεανούς του πλανήτη, καθώς ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής «αυξήθηκε ανησυχητικά», σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη (5/12) στη διάσκεψη COP28 στο Ντουμπάι, διαπίστωσε ότι οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις ρύπανσης στην ατμόσφαιρα τροφοδότησαν θερμοκρασίες ρεκόρ στην ξηρά και τους ωκεανούς και οδήγησαν σε δραματική απώλεια παγετώνων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η φετινή χρονιά αναμένεται επίσης να είναι η πιο ζεστή όλων των εποχών, μετά από έξι συνεχόμενους μήνες με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η φετινή εξαιρετικά έντονη ζέστη είναι το αποτέλεσμα των συνδυασμένων επιπτώσεων του Ελ Νίνιο και της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, η οποία οφείλεται στη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα που θερμαίνει τον πλανήτη. Μια ξεχωριστή ανάλυση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (4/12) από το Global Carbon Project διαπίστωσε ότι η ρύπανση άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα είναι σε καλό δρόμο για να σημειώσει νέο ρεκόρ το 2023 – 1,1% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2022.

Τα ευρήματα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού σχετικά με την πιο ζεστή δεκαετία συνεχίζουν μια τάση 30 ετών.

«Κάθε δεκαετία από τη δεκαετία του 1990 ήταν θερμότερη από την προηγούμενη και δεν βλέπουμε άμεσες ενδείξεις ότι η τάση αυτή θα αντιστραφεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του Petteri Taalas.

«Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να είναι κορυφαία και πρωταρχική προτεραιότητα για τον πλανήτη, προκειμένου να αποτρέψουμε την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή», τόνισε ο κ. Taalas.

Ενώ η συγκέντρωση όλων των αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ο ΠΜΟ υπογράμμισε την αύξηση του μεθανίου ως ιδιαίτερα ανησυχητική.

«Η ανησυχητική τάση εδώ είναι ότι ο ρυθμός αύξησης του μεθανίου σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας», δήλωσε η Έλενα Μαναένκοβα, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Η ρύπανση του κλίματος από όλους τους τύπους ορυκτών καυσίμων – άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο – αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσε το Global Carbon Project. Οι εκπομπές άνθρακα και πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά στην Ινδία και την Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ παρουσίασαν έντονη μείωση στον άνθρακα. Οι εκπομπές από το φυσικό αέριο αυξάνονται στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, αλλά μειώνονται στην ΕΕ.

Πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού

Με τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι εκπομπές, οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπεράσει τακτικά τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε περίπου επτά χρόνια. Αυτή η θερμοκρασία – ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και ένα όριο πάνω από το οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα είναι πιο δύσκολο για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα να προσαρμοστούν – ξεπεράστηκε για λίγο φέτος, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας από το Ελ Νίνιο συγχωνεύτηκε με την κλιματική κρίση.

Υπήρχε ένα καλό νέο: Η έκθεση διαπίστωσε ότι το στρώμα του όζοντος βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη χάρη στις διεθνείς προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Με πληροφορίες από: The past decade was the hottest on record as climate change ‘surged alarmingly,’ WMO reports by Laura Paddison and Brandon Miller, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ