ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Καθάρισε σε Βάθος - Καθάρισε στην Πηγή»: Εθελοντές καθάρισαν το ρέμα Ξηριά στον Βόλο

«Καθάρισε σε Βάθος - Καθάρισε στην Πηγή»: Εθελοντές καθάρισαν το ρέμα Ξηριά στον Βόλο

Πολύπλευρες και μακροχρόνιες είναι οι επιπτώσεις της φονικής κακοκαιρίας Daniel που «χτύπησε» τον περασμένο Σεπτέμβριο τη Θεσσαλία.

Η Μαγνησία και ειδικά η πόλη του Βόλου, υπέστησαν σοβαρές καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές και σχεδόν τρεις μήνες μετά, χρειάζονται ακόμη και σήμερα, τη βοήθεια όλων μας.

Ο Ξηριάς, ο χείμαρρος που διασχίζει την πόλη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, φούσκωσε από τα νερά της θεομηνίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον Βόλο. Ταυτόχρονα, τα ορμητικά του νερά παρέσυραν απορρίμματα και άλλα οργανικά υλικά, με αποτέλεσμα τυχόν νέα πλημμύρα στην κοίτη του να γίνεται εξαιρετικά πιθανή και επικίνδυνη. Για μία περιοχή που έχει υποστεί ζημιές βιβλικής καταστροφής, που ακόμη δεν έχει αποκαταστήσει τη λειτουργία της πλήρως και δεν έχει προλάβει να επανακάμψει, μια νέα αντίστοιχη καταστροφή θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για τις υποδομές της πόλης.

Ο καθαρισμός στο ρέμα Ξηριά ή ρέμα Καλιακούδας, όπως είναι επίσης γνωστό, ήταν μια υπόθεση επιτακτική και αυτό ακριβώς ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας οι εθελοντές του Dixan και του Mymarket που έσπευσαν στην περιοχή υπό την πρωτοβουλία του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος - Καθάρισε στην Πηγή». Το ρέμα αυτό, αξίζει να σημειώσουμε, πηγάζει από τη λίμνη Κάρλα, η οποία αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα.

Έτσι, πρόσφατα, στελέχη της Henkel Hellas και των καταστημάτων My market βρέθηκαν στο ρέμα Καλιακούδας, όπου μαζί με τον αγαπημένο ηθοποιό και αναπόσπαστο μέλος της εθελοντικής ομάδας, Νίκο Κουρή, πραγματοποίησαν εκεί τον 6ο καθαρισμό της χρονιάς. Πρόκειται για μία δράση που χρειάστηκε προσοχή, επιμονή και ιδιαίτερη επιμέλεια, λόγω των συγκεκριμένων, πολύ ειδικών συνθηκών που προκάλεσε η θεομηνία του Σεπτεμβρίου. Οι εθελοντές του προγράμματος κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν κάθε απόρριμμα και κάθε είδους οργανικές ύλες που προκαλούσαν προβλήματα, αφήνοντας το ρέμα καθαρό.

Συγκεντρώθηκαν 1 τόνος απορριμμάτων και 1 τόνος οργανικών υλών

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, καθώς σε μία μόλις δράση στο ρέμα Καλιακούδας ή Ξηριά στον Βόλο, οι εθελοντές της Henkel Hellas και των My market, μαζί, συνεργατικά, ανέλαβαν δράση και συγκέντρωσαν 1 τόνο συνολικών απορριμμάτων και 1 τόνο οργανικών υλικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν από τη δράση της πολυάριθμης εθελοντικής ομάδας, για τον συγκεκριμένο καθαρισμό και προκειμένου αυτός να επιτευχθεί με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο, η Henkel και το Dixan χρησιμοποίησαν ειδικά για τον σκοπό αυτό, δύο μηχανήματα βαρέου τύπου. Τα μηχανήματα αυτά, μάλιστα, παρέμειναν στην περιοχή και συνέχισαν να απομακρύνουν απορρίμματα, επί τρεις ημέρες μετά την εθελοντική δράση.

Το αποτέλεσμα ήταν να καθαριστούν σε βάθος όλες οι μάζες άμορφων υλικών και πλαστικών που βρίσκονταν συγκεντρωμένες κατά μήκος του υγροτόπου και να παραδοθεί αυτός και πάλι στους κατοίκους της περιοχής σε όλη του τη φυσική ομορφιά.

«Καθάρισε σε Βάθος - Καθάρισε στην Πηγή»: Δράσεις σε 48 περιοχές επί 4 χρόνια

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Καθάρισε σε Βάθος - Καθάρισε στην Πηγή», είναι η μετουσίωση της δέσμευσης της Henkel και του Dixan για έναν πιο καθαρό πλανήτη. Πρόκειται για την αναγνώριση της αξίας που έχει η καθαριότητα για την ανθρώπινη υγεία και την ευημερία όλων μας. Ενδεικτικό της σημασίας και της σπουδαιότητας του προγράμματος είναι το γεγονός πως πραγματοποιεί δράσεις επί τέσσερα χρόνια, έχοντας «ταξιδέψει» σε 48 διαφορετικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, το φάσμα που έχει καλύψει αφορά δράσεις σε θάλασσες, ακτές, ποτάμια, λίμνες, υγροτόπους, αλλά και σε αστικά άλση, πάρκα και δάση, προσεγγίζοντας ολιστικά το περιβάλλον – ακριβώς όπως μάς αφορά όλους.

Κάθε φορά, σε κάθε δράση, η εθελοντική ομάδα του Dixan συνεργάζεται με τοπικές εθελοντικές οργανώσεις, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να οργανώσει όλα όσα απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση του προβλήματος. Έτσι, αναλαμβάνει τη συλλογή, απομάκρυνση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, προτού προκληθεί πλήγμα στην ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος, δίνοντας έμφαση, πρωτίστως, στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ρύπανσης του εδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα και των θαλασσών με απορρίμματα.

Διότι, αξίζει σε όλους μας ένα καλύτερο, βιώσιμο αύριο. Ένα αύριο που οφείλουμε να χτίσουμε σήμερα, καθαρίζοντας σε βάθος, καθαρίζοντας στην πηγή.