ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής κρίσης: Δείτε το infographic του Act for Earth

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής κρίσης: Δείτε το infographic του Act for Earth

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, την οποία διάγει ο πλανήτης, είναι πλέον φανερές στην καθημερινότητά μας. Η επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις, μελετά τις δεκάδες παραλλαγές σεναρίων που ενδέχεται να επικρατήσουν, εφόσον οι συνέπειες αυτές επηρεάσουν μόνιμα το κλίμα της Γης - οπότε και θα μιλάμε για συντελεσμένη «κλιματική αλλαγή».

Μεταξύ αυτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρουν πως το φαινόμενο της ξηρασίας αναμένεται να είναι όλο και πιο έντονο και συχνό στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ήδη, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της διάρκειας των περιόδων ξηρασίας, με την οποία εννοούμε το ασυνήθιστο και προσωρινό έλλειμμα διαθεσιμότητας ύδατος, το οποίο οφείλεται στον συνδυασμό έλλειψης βροχοπτώσεων και αύξησης της εξάτμισης των υδάτων (λόγω των υψηλών θερμοκρασιών). Οι ξηρασίες έχουν συχνά δευτερογενείς επιπτώσεις, για παράδειγμα στις υποδομές μεταφορών, στη γεωργία, στη δασοκομία, στα ύδατα και στη βιοποικιλότητα. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες από τις ετήσιες ζημίες ύψους περίπου 9 δισ. EUR που προκαλούνται από ξηρασίες επηρεάζουν τη γεωργία, τον ενεργειακό τομέα και τη δημόσια ύδρευση.

Εκτιμάται πως αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 3°C, η συχνότητα των ξηρασιών θα διπλασιαστεί και οι ζημίες που οφείλονται στις ξηρασίες στην Ευρώπη θα αυξηθούν, σε απόλυτες τιμές, σε 40 δισ. EUR ετησίως, ενώ τις σοβαρότερες συνέπειες θα υποστούν οι περιοχές της Μεσογείου και του Ατλαντικού.

Οι ξηρασίες και οι συνέπειές τους είναι ένα μόνο φαινόμενο που επηρεάζεται από την κλιματική κρίση. Ο πλανήτης μας αναμένεται να υποστεί μια σειρά από αλλαγές, που θα αλλάξουν συνολικά το κλίμα. Δείτε μερικές από αυτές στο Infographic που ακολουθεί:

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου: Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες πλημμύρες εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ πολλές περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας και οι συνέπειές της επηρεάζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας - ήρθε η ώρα, τώρα, να τις αλλάξουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ