ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών: 700 κύκνοι νεκροί στο Καζακστάν

Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών: 700 κύκνοι νεκροί στο Καζακστάν
Φωτογραφία αρχείου με κύκνους AP Photo/Chris O'Meara

Νεκροί εντοπίστηκαν σχεδόν 700 κύκνοι σε έναν προστατευόμενο βιότοπο στο Καζακστάν, όπου ζουν σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικολογίας της χώρας την Τρίτη (9/1) «από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου, συνολικά εντοπίστηκαν 675 νεκροί κύκνοι στη λίμνη Καρακόλ» που βρίσκεται σε ένα φυσικό καταφύγιο κοντά στην Κασπία Θάλασσα (δυτικά).

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι κύκνοι πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών, με ειδικούς να σπεύδουν στην περιοχή για να μελετήσουν το περιστατικό.

Στα τέλη του 2022, ο Καζάκος πρόεδρος Κασίμ Τοκάγιεφ είχε ζητήσει τη διατήρηση της τεχνητής λίμνης Καρακόλ, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη σοβιετική περίοδο, από ύδατα που απορρίφθησαν από έναν πρώην πυρηνικό σταθμό και τώρα έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για πολλά προστατευόμενα είδη του ζωικού βασιλείου.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό το μοναδικό φυσικό καταφύγιο. Ένα από τα άκρως επείγοντα προβλήματα της περιοχής είναι η απερήμωση», δήλωσε, ενώ η στάθμη της Κασπίας, της μεγαλύτερης κλειστής θάλασσας στον κόσμο, μειώνεται κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ