ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αμαζόνιος: Μειώθηκε στο μισό το ποσοστό αποψίλωσης το 2023

Αμαζόνιος: Μειώθηκε στο μισό το ποσοστό αποψίλωσης το 2023
Αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου AP Photo/Eraldo Peres

Το ποσοστό αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο μειώθηκε σχεδόν κατά 50% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας.

Αν και μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, η αποψιλωμένη περιοχή εξακολουθεί να είναι περισσότερο από έξι φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.

Τα στοιχεία της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας Inpe κατέγραψαν ότι 5.153 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αμαζονίου αποψιλώθηκαν το 2023, από 10.278 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2022, όπως μετέδωσε το BBC.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας αναφέρει ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου της μηδενικής αποψίλωσης των δασών.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, δήλωσε ότι η πτώση του ποσοστού αποτελεί «αντανακλάση» της προσπάθειας του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας να καταπολεμήσει παράνομες πρακτικές.

Να σημειωθεί ότι, αυτό αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό αποψίλωσης των δασών τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον αριστερό πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να προσπαθεί να τερματίσει την αποψίλωση έως το 2030.

Ο τερματισμός της πολιτικής αποψίλωσης των δασών αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Λούλα, τη στιγμή που η καταστροφή των τροπικών δασών επί προεδρίας του ακροδεξιού Μπολσονάροου είχε καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Αμαζόνιος συνιστά ένα κρίσιμο «πεδίο μάχης» στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

Συχνά αποκαλείται «πνεύμονας του πλανήτη» λόγω του ουσιαστικού του ρόλου στους κύκλους του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα.

Το τροπικό δάσος φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων και ένα εκατομμύριο αυτόχθονες πληθυσμούς. Περίπου το 60% ανήκει στη Βραζιλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ