ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη νότιο Πελοπόννησο: Δεκάδες ζώα νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη νότιο Πελοπόννησο: Δεκάδες ζώα νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα
Εντοπισμός νεκρής δηλητηριασμένης αλεπούς από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Brendy της ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου ©ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου/ΟΦΥΠΕΚΑ ΟΦΥΠΕΚΑ

Τεράστια ανησυχία αλλά και οργή προκαλούν τα δεκάδες νεκρά ζώα που εντοπίστηκαν στη νότιο Πελοπόννησο, από φόλες – δηλητηριασμένα δολώματα.

Παρόλο που τα δηλητηριασμένα δολώματα έχουν χαρακτηριστεί παράνομα τα τελευταία 31 χρόνια (από το 1993), δυστυχώς τα ευρήματα φόλας αλλά και νεκρών ζώων από αυτές είναι πολλά.

Σύμφωνα με την ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος Brendy, εντόπισε αρκετά τέτοια δολώματα, όπως και νεκρά ζώα.

Όπως τονίζει με ανακοίνωση της η ΟΦΥΠΕΚΑ, στην Ελλάδα η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (ή φόλες όπως είναι ευρέως γνωστά) είναι παράνομη από το 1993. Πολλά είδη, όπως οι γύπες, που τρέφονται με νεκρά ζώα, έχουν οδηγηθεί στο χείλος της εξαφάνισης, εξαιτίας αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ταυτόχρονα, πολλοί σκύλοι εργασίας της υπαίθρου, όπως τα ποιμενικά και κυνηγετικά σκυλιά, πέφτουν θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισής του, δημιούργησε επτά Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ), οι οποίες απαρτίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και τους χειριστές τους. Μία εξ’ αυτών δρα στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου.

Δύο δηλητηριασμένα δολώματα κυανιούχου άλατος που εντοπίστηκαν από την ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου ©ΜΔΠΠ Νότιας Πελοποννήσου/ΟΦΥΠΕΚΑΟΦΥΠΕΚΑ

Κατά τη διάρκεια του 2023, δηλαδή του πρώτου έτους λειτουργίας της, η εν λόγω ΕΜΑΔΔ εντόπισε τα πρώτα της ευρήματα, τα οποία τεκμηριώνουν το έγκλημα της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Νότια Πελοπόννησο. Σε κάποιες περιπτώσεις η ΕΜΑΔΔ, πέραν από νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, εντόπισε ύποπτα τεμάχια παραφίνης, τοποθετημένα «στρατηγικά» στην ύπαιθρο. Η τεχνοτροπία κατασκευής των τεμαχίων παραφίνης παρέπεμπε σε δηλητηριασμένα δολώματα κυανιούχου άλατος. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα από τις τοξικολογικές εξετάσεις των εν λόγω ευρημάτων.

Όσον αφορά στα κυανιούχα άλατα, αυτά ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία χημικών ουσιών, που είναι γνωστά ως κυανίδια. Ορισμένα από αυτά-όπως το κυανιούχο νάτριο (NaCN)- είναι, εξαιρετικά, τοξικά και επικίνδυνα. Τα κυανούχα άλατα μπλοκάρουν τις βιοχημικές διεργασίες τροφοδοσίας των κυττάρων, με αποτέλεσμα να επέρχεται κυτταρικός θάνατος. Η οξεία δηλητηρίαση οφείλεται, ουσιαστικά, στην ιστική υποξία, γιατί τα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο που μεταφέρεται με το αίμα. Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τη δόση και μπορεί να εκδηλωθεί με σπασμούς, άπνοια και καρδιακή ανακοπή σε λίγα δευτερόλεπτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει επαρκής χρόνος αντιμετώπισης και χορήγησης κατάλληλου αντίδοτου.

Η χρήση δολωμάτων κυανιούχων αλάτων φαίνεται να είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας, παρόλο που δεν χρησιμοποιούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρασκευάζονται μέσα σε παραφίνη και μοιάζουν με μικρά κομματάκια από κερί.

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών, να είναι προσεκτικοί, για την ασφάλειά τους, κατά τις εξορμήσεις τους στην ύπαιθρο. Ιδιαίτερη έμφαση οφείλεται να δοθεί στην προστασία των μικρών παιδιών κατά την επαφή τους με ύποπτα παρασκευάσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις ΕΜΑΔΔ και τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://antipoison.necca.gov.gr/

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ