ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «σκοτώνει» ένα εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «σκοτώνει» ένα εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο

Εργοστασιακές εγκαταστάσεις 

PIXABAY

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δείχνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Planetary Health», η Ευρώπη καταγράφει το 12% των θανάτων.

Οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παγκοσμίους, ωστόσο, σημειώνονται στην ανατολική Ασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμα και η έκθεση για λίγες ώρες έως και λίγες ημέρες στη ρύπανση έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Στα αστικά κέντρα το μεγαλύτερο πρόβλημα

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θανάτων αφορά σε αστικές περιοχές.

Στην Ασία αντιστοιχεί περίπου το 65,2% της παγκόσμιας θνησιμότητας, στην Αφρική το 17%, στην Ευρώπη το 12,1%, στην Αμερική το 5,6% και στην Ωκεανία το 0,1%.

Η επιβάρυνση ήταν υψηλότερη στις πολυπληθείς, ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της ανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής.

Στις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας σημειώθηκε μικρή μείωση του αριθμού των αποδιδόμενων θανάτων, αλλά το ποσοστό αυξήθηκε από 0,54% το 2000 σε 0,76% το 2019, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη υποπεριοχή.

Ένας πιθανός λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι η αυξανόμενη συχνότητα και κλίμακα ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως οι πυρκαγιές του 2019.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία εξέτασε τα επίπεδα ρύπανσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και τη θνησιμότητα σε περισσότερες από 13.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο κατά τις δύο δεκαετίες ως το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ