ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς ο Άρης δημιουργεί «γιγάντιες δίνες» στους ωκεανούς της Γης

Πώς ο Άρης δημιουργεί «γιγάντιες δίνες» στους ωκεανούς της Γης

Καλλιτεχνική απεικόνιση (εκτός κλίμακας) της Γης και του Άρη σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο

Robert Lea / NASA

Ο Άρης μπορεί να απέχει περίπου 220 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, αλλά ο κόκκινος πλανήτης επηρεάζει τους βαθύτερους ωκεανούς μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία «γιγάντιων δινών», σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιζήματα, αποσπασμένα από εκατοντάδες τοποθεσίες βαθιάς θάλασσας τον τελευταίο μισό αιώνα, για να «κοιτάξουν» δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν της Γης, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τη δύναμη των βαθιών ωκεάνιων ρευμάτων. Αυτό που βρήκαν, τους εξέπληξε.

Τα ιζήματα αποκάλυψαν ότι τα βαθιά ωκεάνια ρεύματα εξασθένησαν και ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια κλιματικών κύκλων 2,4 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (12/3) στο περιοδικό Nature Communications.

Ο συντονισμός Άρη και Γης

Η Adriana Dutkiewicz, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιζηματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν περίμεναν να ανακαλύψουν αυτούς τους κύκλους και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τους εξηγήσουν: «Συνδέονται με τους κύκλους στις αλληλεπιδράσεις του Άρη και της Γης σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο», ανέφερε.

Οι δύο πλανήτες επηρεάζουν ο ένας τον άλλον μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται συντονισμός, όταν δηλαδή δύο σώματα σε τροχιά ασκούν βαρυτική ώθηση και έλξη το ένα στο άλλο. Αυτή η αλληλεπίδραση αλλάζει το σχήμα των τροχιών τους και την απόστασή τους από τον Ήλιο.

Για τη Γη, αυτή η αλληλεπίδραση με τον Άρη μεταφράζεται σε περιόδους αυξημένης ηλιακής ενέργειας – που σημαίνει θερμότερο κλίμα – και αυτοί οι θερμότεροι κύκλοι συσχετίζονται με πιο έντονα ωκεάνια ρεύματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι «γιγάντιες δίνες» και τα ιζήματα

Οι συγγραφείς περιγράφουν αυτά τα ρεύματα ως «γιγάντιες δίνες» που μπορούν να φτάσουν στον πυθμένα των βαθιών ωκεανών, διαβρώνοντάς τον και προκαλώντας μεγάλες συσσωρεύσεις ιζημάτων.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν αυτές τις ισχυρές δίνες μέσω «σπασιμάτων» στα ιζήματα που ανέλυσαν. Τα ιζήματα των βαθιών θαλασσών συσσωρεύονται σε συνεχή στρώματα κατά τη διάρκεια ήρεμων συνθηκών, αλλά τα ισχυρά ωκεάνια ρεύματα το διακόπτουν αυτό, αφήνοντας ορατά σημάδια της ύπαρξής τους.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Ενώ αυτοί οι κύκλοι 2,4 εκατομμυρίων ετών επηρεάζουν τη θέρμανση και τα ωκεάνια ρεύματα στη Γη, είναι φυσικοί κλιματικοί κύκλοι και δεν συνδέονται με την προκαλούμενη από τον άνθρωπο υπερθέρμανση που βιώνει σήμερα ο πλανήτης, δήλωσε ο Dietmar Müller, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Εάν η σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλείται από τον άνθρωπο συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της, σύμφωνα με τον Müller, «αυτό το φαινόμενο θα επισκιάσει όλες τις άλλες διαδικασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά το γεωλογικό αρχείο εξακολουθεί να μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργούν οι ωκεανοί σε έναν θερμότερο κόσμο».

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι αυτή η νέα μελέτη θα βοηθήσει στην κατασκευή καλύτερων μοντέλων μελλοντικών κλιματικών αποτελεσμάτων.

Με πληροφορίες από: Mars could be driving ‘giant whirlpools’ in the Earth’s deep oceans, new study finds by Laura Paddison, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ