ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο στρατός του Νεπάλ καθαρίζει το Έβερεστ από σκουπίδια και πτώματα ορειβατών

Ο στρατός του Νεπάλ καθαρίζει το Έβερεστ από σκουπίδια και πτώματα ορειβατών

Σκουπίδια που συλλέχθηκαν από το όρος Έβερεστ την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η εκστρατεία καθαρισμού, στις 27 Μαΐου 2019

AP Photo/Niranjan Shrestha

Καθώς ξεκινά η αναρριχητική περίοδος του 2024 στα Ιμαλάια, ο στρατός του Νεπάλ ετοιμάζεται να αναλάβει για μία ακόμη χρονιά το έργο της απομάκρυνσης σκουπιδιών και ανθρώπινων πτωμάτων από το όρος Έβερεστ.

Μεταξύ του 2019, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα σε συνεργασία με την πολυεθνική Unilever, μέχρι το 2023, η εκστρατεία καθαρισμού του βουνού συγκέντρωσε 110 τόνους απορριμμάτων. Δώδεκα μέλη του στρατού, υποστηριζόμενα από 18 Σέρπα, θα φθάσουν στην Κατασκήνωση Βάσης του Έβερεστ στις 14 Απριλίου για να πιάσουν δουλειά.

Εκτός από την απομάκρυνση περίπου 10 τόνων σκουπιδιών, ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι σκοπεύει να μεταφέρει πέντε πτώματα από το βουνό, ορειβάτες που χάθηκαν κατά την προσπάθειά τους να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Το 2023, 12 ορειβάτες επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους στο Έβερεστ, ενώ άλλοι πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται επισήμως.

Επί του παρόντος, η πλειονότητα όσων προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή των Ιμαλαΐων, ύψους 8.849 μέτρων, το κάνουν μέσω του Νεπάλ. Πέρυσι, η κυβέρνηση της χώρας έδωσε 478 άδειες πεζοπορίας στο Έβερεστ, αριθμός ρεκόρ. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα βρεθούν στο βουνό, καθώς οδηγοί Σέρπα, προσωπικό υποστήριξης και άλλοι είναι παρόντες μαζί με τις ομάδες αναρρίχησης. Ως αποτέλεσμα, ο συνωστισμός και τα σκουπίδια είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν το Έβερεστ τα τελευταία χρόνια.

Με σακούλες περιττωμάτων

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι τα ανθρώπινα απόβλητα. Και η αναρριχητική περίοδος του 2024 θα είναι η πρώτη κατά την οποία θα απαιτείται από όλους τους ορειβάτες να χρησιμοποιούν σακούλες περιττωμάτων που διανέμονται από την κυβέρνηση και να τις φέρνουν μαζί τους επιστρέφοντας από τις υψηλότερες κατασκηνώσεις του βουνού.

«Κάθε άτομο παράγει 250 γραμμάρια περιττωμάτων την ημέρα και θα περάσει δύο εβδομάδες στους υψηλότερους καταυλισμούς πριν ξεκινήσει για την κορυφή», δήλωσε στο CNNi ο Diwas Pokhrel, Α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ορειβατών του Έβερεστ.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά που σε όλους τους ορειβάτες του Έβερεστ θα δοθούν τσιπ εντοπισμού, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Με πληροφορίες από: Mount Everest: Nepal to remove trash and dead bodies from world’s tallest mountain by Lilit Marcus, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ