ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από την αποχέτευση... στη βρύση - Μια «επαναστατική» πρωτοβουλία ανακύκλωσης νερού στη Γαλλία

Από την αποχέτευση... στη βρύση - Μια «επαναστατική» πρωτοβουλία ανακύκλωσης νερού στη Γαλλία
UNSPLASH

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία ανακύκλωσης νερού αναμένεται να ξεκινήσει σε μια πόλη στον νομό Βαντέ στη δυτική Γαλλία, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση του οικιακού νερού.

Η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή, ανάγκασαν τους ανθρώπους εκεί να γίνουν εφευρετικοί. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες τεχνικές φιλτραρίσματος, αντίστροφης όσμωσης και απολύμανσης, με σκοπό να ανακυκλώνεται το 25% του νερού που ρέει από την πόλη Λε Σαμπλ-ντ'Ολόν στην πόλη Βαντέ.

Το νερό θα συγκεντρώνεται από μια ήδη υπάρχουσα μονάδα αποχέτευσης, που αξιοποιεί ιδιαίτερα αναβαθμισμένα πρότυπα καθαρισμού για την απόρριψη του στην θάλασσα. Έπειτα, θα καθαρίζεται σχολαστικά σε ένα νέο εργοστάσιο, προτού σταλεί μέσω σωλήνων μήκους 25 χιλιομέτρων, προτού μεταφερθεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο βάλτο από τον οποίο θα περάσει για να φτάσει σε ένα ποτάμι, το οποίο τροφοδοτεί μια δεξαμενή πόσιμου νερού.

Στη συνέχεια, το νερό από τη δεξαμενή επανεπεξεργάζεται προτού φτάσει στις οικιακές βρύσες.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι για να ενισχύσουμε την παροχή νερού γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι, ακόμη και αν υπάρχουν χρονιές που έχουμε αρκετές βροχές, θα έχουμε σημαντικό έλλειμμα μέχρι το 2030» δήλωσε η Caroline Rautureau της εταιρείας ύδρευσης Vendée Eau.

«Εξετάστηκαν και κοστολογήθηκαν διάφορες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, αλλά ήταν πολύ ακριβές, τόσο από άποψη κόστους, όσο και από άποψη των επιπτώσεων που θα είχε στο περιβάλλον».

«Το σύστημα που αναπτύξαμε, με τεχνικές που χρησιμοποιούνται αλλού στον κόσμο, ήταν το πιο λογικό».

Πότε κάνει «πρεμιέρα» το έργο;

Το νέο εργοστάσιο ολοκληρώθηκε το 2023 και θα λειτουργήσει για ένα χρόνο στέλνοντας το καθαρό νερό, που θα παράγει, στη θάλασσα για να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα ποιότητας παραμένουν σταθερά.

Από την επόμενη χρονιά, το νερό θα διοχετεύεται στο σύστημα ανακύκλωσης, σύμφωνα με το The connexion.

«Μέχρι στιγμής, όλες οι δοκιμές στο νερό από το νέο εργοστάσιο ήταν άψογες. Μπορείτε να πιείτε το νερό χωρίς κανένα πρόβλημα» σημείωσε η κ. Rautureau.

«Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί από την αρχή για να καταστήσει το νερό πόσιμο, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο» είπε η κ. Rautureau.

«Από τότε που ξεκινήσαμε να το δίνουμε δημοσιότητα στην πρωτοβουλία αυτή, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από όλη τη χώρα και αναμένουμε ότι και άλλες παράκτιες πόλεις θα το αντιγράψουν» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ