Το αραχνοειδές που μπορεί να τρέξει με 16 χλμ/ώρα και τα σαγόνια του θρυμματίζουν κόκκαλα
Ανανεώθηκε:
Καθώς τα Γαλεώδη δεν διαθέτουν δηλητήριο, βασίζονται στα ισχυρά τους σαγόνια όταν κυνηγούν
American Museum of Natural History / Igor SiwanowiczΜε μήκος που μπορεί να φτάσει τα 15 εκατοστά και σαγόνια τόσο ισχυρά ώστε να θρυμματίζουν μικρά κόκαλα, οι αποκαλούμενες «αράχνες - καμήλες» μοιάζουν τρομακτικές. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρόκειται για ένα από τα πιο παρεξηγημένα είδη αρθροπόδων.
Παρά την ονομασία τους, οι αράχνες – καμήλες, τις οποίες οι αγγλόφωνοι εκτός από camel spiders αποκαλούν επίσης sun spiders (αράχνες του ήλιου) και wind scorpions (σκορπιούς του ανέμου) δεν είναι αράχνες. Κατατάσσονται στην τάξη Γαλεώδη (Solifugae, Galeodes) δεν παράγουν μετάξι και δεν είναι δηλητηριώδεις. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 είδη. Στην Ελλάδα το πιο κοινό είδος είναι το Galeodes graecus, η γνωστή μαρμάγκα («τον έφαγε η μαρμάγκα»).
Τα Γαλεώδη διαθέτουν οκτώ πόδια και δύο χαρακτηριστικές προσακτρίδες, που μοιάζουν με πόδια και χρησιμεύουν για την ανίχνευση και σύλληψη θηράματος. Συνήθως έχουν καφέ ή ανοιχτόχρωμη απόχρωση, ώστε να καμουφλάρονται στο χώμα. Ζουν σε ξηρές περιοχές σχεδόν παντού στον κόσμο – απουσιάζουν μόνο από την Αυστραλία και την Ανταρκτική, αναφέρει το Discover Wildlife.
Τι τρώνε και πώς κυνηγούν
Ικανά να τρέχουν με ταχύτητα που φτάνει τα 16 χλμ/ώρα, κυνηγούν τη νύχτα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Τα θηράματά τους είναι μικρά τρωκτικά, ερπετά, έντομα, ακόμη και μικρά πουλιά. Καθώς δεν διαθέτουν δηλητήριο, βασίζονται στα ισχυρά τους σαγόνια, τα οποία μπορεί να είναι τόσο μεγάλα ώστε να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του σώματός τους. Για τον άνθρωπο δεν αποτελούν κίνδυνο, καθώς το δάγκωμά τους μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά όχι δηλητηριώδες.
Μύθοι και παρεξηγήσεις
Η λαϊκή φαντασία έχει γεννήσει πολλούς μύθους γύρω από τα συγκεκριμένα αραχνοειδή: ότι επιτίθενται σε καμήλες σχίζοντας την κοιλιά τους, ότι γεννούν αυγά στο δέρμα των καμηλών ώστε τα μωρά τους να τις τρυπήσουν και να τις φάνε από μέσα, ότι φτάνουν σε μέγεθος… ανθρώπινου ποδιού. Όλες αυτές οι ιστορίες είναι ψευδείς. Η ακόλουθη διάσημη φωτογραφία του 2004 με Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ να κρατούν δύο υπερμεγέθεις αράχνες-καμήλες, είναι ένα απλό τρικ προοπτικής:
Εξίσου αναληθή είναι όσα λέγονται για δήθεν κραυγές, άλματα στον αέρα, ταχύτητες που φτάνουν τα 40 χλμ/ώρα ή επιθέσεις σε ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι να ακολουθήσουν τη σκιά ενός ανθρώπου για να προστατευθούν από τον ήλιο – και όχι για να τον κυνηγήσουν.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάμερες κατέγραψαν για πρώτη φορά αράχνες-μωρά να τρώνε τη μητέρα και όλους τους συγγενείς τους
Ηχομονωτικούς ιστούς υφαίνουν οι αράχνες για να προστατεύονται από τους θορύβους της πόλης
Ανακαλύφθηκε μύκητας που καταλαμβάνει τις αράχνες και τις μετατρέπει σε «ζόμπι»
O Thor των αραχνοειδών: Γνωρίστε τον Χέμσγουορθ, τη μεγαλύτερη αράχνη του είδους του
Αγρότες: Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τελωνείο του Προμαχώνα
18:42
Ανδραβίδα: Θρίλερ με αυτοκίνητο που βρέθηκε σε κανάλι - Οι αρχές αναζητούν τους επιβαίνοντες
18:33
«Απαράδεκτη η παραχώρηση εδαφών στην Ρωσία» λέει ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
18:24
Γεραπετρίτης: Ιστορικές οι σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης - Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
18:15