COP30: Συμφωνία στη Διάσκεψη για το Κλίμα, αλλά χωρίς τα ορυκτά
O Αντρέ Αράνια Κορέα ντο Λάγκο πρόεδρος της COP30 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα
AP Photo/Fernando LlanoΣε μία συμβιβαστική συμφωνία κατέληξαν μετά από σκληρές διαβουλεύσεις οι παγκόσμιες κυβερνήσεις στη Διάσκεψη για το Κλίμα COP30 που διεξάγεται στη Βραζιλία.
Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών που είναι αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά θα παραλείψει οποιαδήποτε αναφορά στα ορυκτά καύσιμα που την προκαλούν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Κατά την εξασφάλιση της συμφωνίας, οι χώρες προσπάθησαν να επιδείξουν παγκόσμια ενότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και μετά την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της μεγαλύτερης ιστορικής πηγής εκπομπών στον κόσμο, να στείλουν επίσημη αντιπροσωπεία.
«Θα πρέπει να το υποστηρίξουμε, επειδή τουλάχιστον κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, πριν από την ψήφιση της συμφωνίας.
Η συμφωνία του Μπελέμ εγκαινιάζει μια πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα, ώστε να βοηθηθούν τα έθνη να τηρήσουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών και καλεί τα πλούσια έθνη να τριπλασιάσουν τουλάχιστον το ποσό των χρημάτων που παρέχουν για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που θερμαίνεται έως το 2035.
Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι υφιστάμενες εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών έχουν μειώσει σημαντικά την προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά δεν επαρκούν για να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη από το να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα βιομηχανικά επίπεδα, ένα όριο που θα μπορούσε να προκαλέσει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
COP30: Σε αδιέξοδο η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα - Η ΕΕ απέρριψε το προσχέδιο συμφωνίας
Ηλεία: Κυνηγός εντόπισε σορό σε δασική πριοχή - Ανήκει σε 62χρονο αγνοούμενο
17:04
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ: Σίδνεϊ: Αυτοί είναι οι δύο μακελάρηδες που σκόρπισαν τον θάνατο - Χειρουργείται ο Μουσουλμάνος ήρωας
16:53
Το limit up του Κυριάκου Πιερρακάκη και το «χρηματιστήριο» της Νέας Δημοκρατίας
16:42
Παγκόσμια καταδίκη για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Σίδνεϊ - «Να βάλουμε τέλος στον αντισημιτισμό»
16:30