ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Explainer video: Ποια τα σημάδια επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής τη δεκαετία 2011-2020

Ιωάννα Κατσίμπα Ιωάννα Κατσίμπα - CNN Greece

Η περίοδος 2011-2020 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η δεκαετία που επιταχύνθηκε η κλιματική αλλαγή σε βαθμό, μάλιστα, που έχει πλέον μετατραπεί σε κλιματική κρίση, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Τι έχει συμβεί, όμως, μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια;

Το 2011-2020 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί. Μάλιστα, από τη δεκαετία του 1990, κάθε δεκαετία ήταν θερμότερη από την προηγούμενη Η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί.

Στην ατμόσφαιρα, οι συγκεντρώσεις των τριών κύριων αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή του CO2, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου, συνέχισαν να αυξάνονται.

Στη θάλασσα, παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και οξίνιση, δηλαδή μείωση της τιμής του pH του θαλασσινού νερού.

Η άνοδος της παγκόσμιας μέσης στάθμης της θάλασσας επιταχύνθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και της απώλειας μάζας παγετώνων. Από το 2011 έως το 2020, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε με ρυθμό 4,5 χιλιοστά/έτος.

Οι παγετώνες που μελετήθηκαν σε όλο τον κόσμο αραίωσαν -κατά μέσο όρο- περίπου 1 μέτρο/έτος.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν ιδιαίτερα την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθρώπινη κινητικότητα, υπονομεύοντας την πρόοδο στο πλαίσιο των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).

Υπάρχει κάποιο θετικό νέο;

Όμως, υπάρχει και ένα θετικό νέο: Την περίοδο 2011-2020, η τρύπα του όζοντος ήταν μικρότερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Το ερώτημα είναι: τι επιφυλάσσει στο κλίμα αυτή η δεκαετία;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ