ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Explainer video: Τι είναι το κλιματικό άγχος και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό

Καλλιρόη Πεπονή Καλλιρόη Πεπονή - CNN Greece

Οι πρακτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές σε μια σειρά από πτυχές της ζωής μας. Η κρίση αυτή, όμως, φαίνεται να επηρεάζει και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «κλιματικό» ή «οικολογικό» άγχος, όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι, όμως, αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2023, διαπιστώθηκε πως το 77% των Ευρωπαίων πολιτών φοβούνται για το μέλλον του πλανήτη.

Το κλιματικό άγχος απορρέει από τον φόβο για το τι μέλλει γενέσθαι για τις αλλαγές στο περιβάλλον.

Ποιους επηρεάζει περισσότερο;

Το άγχος για το κλίμα φαίνεται πως επηρεάζει περισσότερο τους νέους και τις νέες.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες που διοργάνωναν διαδηλώσεις για το κλίμα ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, χιλιάδες παιδιά, νέοι και νέες από 10 χώρες, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, περισσότερο από το 45% είπε ότι τα συναισθήματά τους για την κλιματική αλλαγή τους επηρέασαν αρνητικά στην καθημερινή τους ζωή.

Τα συμπτώματα

Ορισμένα μόνο από τα συμπτώματα του κλιματικού άγχους είναι η αϋπνία, η κλινικά διαγνωσμένη αγχώδης διαταραχή, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις και η προσωρινή «παράλυση» ως προς την λήψη αποφάσεων.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό;

Το άγχος για το κλίμα μπορεί μας κάνει να νιώθουμε τόσο ανήμποροι που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Το «κλειδί» στην διαχείριση αυτού του συναισθήματος είναι να γίνουμε μέρος της λύσης.

Η ανάληψη δράσης για το κλίμα δεν αποτελεί μια ατομική υπόθεση. Συνιστά μια πράξη που για να έχει νόημα και τυχόν αποτελέσματα πρέπει να είναι συλλογική. Ο συλλογικός αυτός δρόμος βοηθά να μη νιώθουμε μόνοι και να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.

Σημαντικό σημείο διαχείρισης του άγχους είναι η σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια βόλτα στη φύση, σε χώρους πρασίνου συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους.

Εστιάστε περισσότερο σε πληροφορίες και ειδήσεις που εξηγούν τη «ρίζα» του προβλήματος και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Αναγνωρίζοντας το άγχος μας για το κλίμα και λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπισή του, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε παραγωγικά, συμβάλλοντας στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το περιβάλλον γύρω τους και ασκώντας πιέσεις σε όσους έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ