ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes-Benz GLA: Ένα αυτοκίνητο που ταιριάζει σε κάθε πτυχή της ζωής σας

Mercedes-Benz GLA: Ένα αυτοκίνητο που ταιριάζει σε κάθε πτυχή της ζωής σας

H GLA είναι σίγουρα ένα από τα πιο επιτυχημένα σύγχρονα μοντέλα της Mercedes και αυτό που ουσιαστικά ανέπτυξε την κατηγορία των κόμπακτ premium SUV. Η πορεία της αυτή φυσικά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς συνδυάζει κορυφαία χαρακτηριστικά σε κάθε τομέα και αρχής γενομένης από την εμφάνισή της. Η οποία εξακολουθεί να είναι σύγχρονη και νεανική και ταυτόχρονα διαχρονική.

Οι καμπύλες του αμαξώματος της GLA σε συνδυασμό με τις χαρακτηριστικές της αναλογίες δημιουργούν ένα δυναμικό σύνολο, που χάρη στην αυξημένη απόσταση από το έδαφος, τα πλευρικά προστατευτικά αλλά και τη σχεδίαση της εντυπωσιακής της μάσκας έχει έναν έντονο off road χαρακτήρα.

Εξίσου χαρακτηριστικοί και οι προβολείς που συμπληρώνουν ιδιαίτερα αρμονικά τη μάσκα, ενώ οι σχεδιαστές της Mercedes δεν έδωσαν σημασία μόνο στη εμφάνιση και το off road look αλλά και στην αεροδυναμική της. Κι αυτό γιατί ο συντελεστής οπισθέλκουσάς της είναι μόλις 0,28, τιμή εξαιρετική για SUV αυτού του μεγέθους που φυσικά έχει θετική επίδραση τόσο στην οικονομία καυσίμου, ειδικά στα γρήγορα ταξίδια στις εθνικές οδούς, όσο και στον πολιτισμένο χαρακτήρα με τη μείωση του επιπέδου θορύβου στο εσωτερικό.

Σε ένα εσωτερικό που είναι ιδιαίτερα ποιοτικό και πολυτελές, με εξαιρετική εργονομία και πλήρη εξοπλισμό άνεσης, ασφάλειας και υποβοήθησης. Ταυτόχρονα GLA προσφέρει όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης smartphones μέσω της κεντρικής οθόνης του συστήματος infotainment, η οποία είναι μια από τις πρώτες «ελεύθερες» που έκαναν την εμφάνισή τους στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η πληροφόρηση του οδηγού γίνεται μέσω ακόμα μιας οθόνης στον πίνακα οργάνων, ενώ κάποια δεδομένα και κάποιες λειτουργίες, μεταξύ άλλων η πίεση των ελαστικών ή η ποσότητα του καυσίμου στο ρεζερβουάρ, είναι μέσω της εφαρμογής (app) ή του portal Mercedes Me connect διαθέσιμα εξ αποστάσεως. Παράλληλα οι online υπηρεσίες περιλαμβάνουν και τηλεδιάγνωση, διαχείριση συντήρησης και βλαβών. Κλήση έκτακτης ανάγκης, καθώς και διαχείριση ατυχήματος.

Όλα τα παραπάνω κάνουν το έργο του οδηγού πολύ πιο εύκολο, ενώ τα πάμπολλα, εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης με τα οποία μπορεί να εξοπλιστεί παρέχουν σε όλους τους επιβαίνοντες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλειας. Συστήματα όπως η στάνταρ Ενεργητική Υποβοήθηση Πέδησης (Active Brake Assist), που δεν προειδοποιεί μόνο για τη μικρή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητα αλλά φροντίζει και για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης και το επίσης στάνταρ σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης (Attention Assist). Το οποίο προλαμβάνει μια από τις πιο συχνές αιτίες ατυχημάτων, την κόπωση και στη συνέχεια τη στιγμιαία υπνηλία του οδηγού ελέγχοντας την κατάσταση και τη συμπεριφορά του και παρακινώντας τον για στάση και διάλλειμα όταν αυτό απαιτείται.

Σημαντικά συστήματα υποβοήθησης που κάνουν τα ταξίδια πιο άνετα και ξεκούραστα και τη διαδικασία στάθμευσης απλούστατη είναι και τα Distronic (ενεργό cruise control) και Parktronic (αυτόματο σύστημα παρκαρίσματος) αντίστοιχα, ενώ στα συστήματα ασφαλείας πρέπει να περιληφθούν και οι προβολείς Multilevel με την εξαιρετική απόδοσή τους.

To high tech είναι η μια διάσταση της GLA. H άλλη είναι η οικογενειακή, μιας και έχει τους χώρους, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές τους προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις μετακινήσεις μιας τετραμελούς οικογένειας, ακόμα και αν πρόκειται και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Φυσικά στην καθημερινότητα μπορούν χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις να μετακινηθούν μέχρι και τρεις επιβάτες στο πίσω κάθισμά της, ενώ για ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα και άνεση υπάρχει και το (προαιρετικά) Hands Free Access, το ηλεκτρικό άνοιγμα με την κίνηση του ποδιού ή με το πάτημα ενός κουμπιού, της πέμπτης πόρτας. Διαθέσιμες είναι φυσικά και μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης προκειμένου η GLA να προσαρμοστεί στο προσωπικό γούστο και τις προτιμήσεις του εκάστοτε κατόχου της.

Χαρακτηριστικό της GLA και φυσικά και στοιχείο της μεγάλης της επιτυχίας είναι η μεγάλη γκάμα των κινητήρων με τους οποίους είναι διαθέσιμη και μπορούν να καλύψουν κάθε απαίτηση.

Το εισαγωγικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον για τη χώρα μας σύνολο βενζίνης είναι ο τετρακύλινδρος turbo των 1.595 κυβικών, που αποδίδει είτε 122 (GLA 180) είτε 156 ίππους (GLA 200), συνδυάζεται στάνταρ με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και προαιρετικά με αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων (7G-DCT) και είναι οικονομικός και με περιορισμένες εκπομπές ρύπων (7,0 έως 8,0 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, 159 έως 181 γραμμάρια το χιλιόμετρο κατά WLTP).

Πιο πάνω υπάρχουν τόσο η GLA 220 4MATIC των 2.000 κυβικών και των 184 ίπποι, με στάνταρ την τετρακίνηση όσο και η επίσης δίλιτρη GLA 250 με 211 ίππους, η οποία είναι διαθέσιμη με κίνηση τόσο στους εμπρός όσο και σε όλους τους τροχούς.

Η τετρακίνηση εξασφαλίζει ακόμα πιο μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης, καθώς και αυξημένες δυνατότητες πέρα από την άσφαλτο. Ειδικά σε συνδυασμό με την ανάρτηση Offroad που έχει αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 30 χιλιοστά για ακόμα πιο εύκολη κίνηση off road αλλά και με την ειδική κάμερα που παρέχει μια πανοραμική εικόνα 360 μοιρών γύρω από τη GLA για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σε ότι αφορά την ανάρτηση υπάρχει και η σπορ επιλογή με μειωμένη αυτή τη φορά απόσταση από το έδαφος κατά 15 χιλιοστά, ενώ μέσω Drive Select (προαιρετικό) ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο προγραμμάτων απόσβεσης, των Comfort και Sport.

Η εντυπωσιακή Mercedes GLA είναι διαθέσιμη σε τρεις γραμμές σχεδίασης, τις Style, Urban και AMG, με κάθε μια να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και το δικό της χαρακτήρας, ενώ όπως είπαμε ευθύς εξαρχής τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αποκτήσει κανείς τη δική του GLA, καθώς διατίθεται με μειωμένη τιμή κατά 3.000 ευρώ.