ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» 2020

Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» 2020
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής η τριμερής διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» σε Μαγνησία, Σκύρο και Αϊ-Στράτη, μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής η τριμερής διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» σε Μαγνησία, Σκύρο και Αϊ-Στράτη, μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Σκοπός της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος-2020» είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχουν «σφραγίσει» την περιοχή μεταξύ Μαγνησίας, Σκύρου και Άη Στράτη κάνοντας επίδειξη ισχύος και στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα πως η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές συμμαχίες και Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεχή επαγρύπνηση.

Η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» διεξάγονταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο με τη συμμετοχή επίλεκτων δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Φέτος όμως, είναι η πρώτη φορά που χερσαίες δυνάμεις από τις τρεις χώρες εκπαιδεύονται μαζί σε ελληνικό έδαφος και κυρίως η πρώτη φορά που η Γαλλία πέρα από αεροναυτικές δυνάμεις στέλνει και επίλεκτους πεζοναύτες για κοινά γυμνάσια, με έναν από τους πιο ισχυρούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Οι πεζοναύτες από τα τρία κράτη έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στην περιοχή της Μαγνησίας και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής στα Γλαφυρά. Σύμφωνα με το σχέδιο των Στρατηγών, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων καταδρομικές επιχειρήσεις κρούσης με πολλών ειδών οπλισμό, αερομεταφορά από ελικόπτερα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αποβατική ενέργεια με λέμβους, πορεία δεκάδων χιλιομέτρων και εξουδετέρωση στόχων.

Το σενάριο της τελικής ενέργειας στο νησί της Σκύρου όπως έχει σχεδιαστεί από Έλληνες, Γάλλους και Αμερικανούς Επιτελείς προβλέπει ανακατάληψη περιοχής του νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.

Το πανίσχυρο γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude καθώς και τα αποβατικά σκάφη που μεταφέρει αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελευταίο στάδιο της άσκησης.

Μαζί με τα Ελληνικά αρματαγωγά, τα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και Huey και φυσικά τα επιθετικά Apache, αναμένεται να συγκροτήσουν μια ισχυρή δύναμη κρούσης στην ανακατάληψη νησιού, όπως προβλέπει το σενάριο.

Τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις συνδράμουν Ελληνικά μαχητικά από τις κοντινές Πολεμικές Μοίρες σε Αγχίαλο και Λάρισα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ