ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και η παράδοση-παραλαβή των υπουργείων (liveblog)

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και η παράδοση-παραλαβή των υπουργείων (liveblog)
EUROKINISSI

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρoκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Τα 50 νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ της τελετής χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ακολούθησε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών και η τελετή ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 45 λεπτά με την ομαδική φωτογραφία της νέας κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστη και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, καθώς και αρκετές σύζυγοι και μέλη των οικογενειών των μελών της νέας κυβέρνησης.Στη συνέχεια οι νέοι υπουργοί, πολλοί από τους οποίους συνοδεύονταν από συγγενείς τους, υπέγραψαν το πρωτόκολλο διορισμού τους, ενώ μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων.

Μετά την παράδοση - παραλαβή των υπουργείων, τα μέλη της νέας κυβέρνησης αναμένεται να σηκώνουν αμέσως... μανίκια πιάνοντας δουλειά, όπως υποσχέθηκε, άλλωστε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Προσερχόμενοι στην ορκωμοσία, οι υπουργοί έδωσαν έμφαση στην ταχύτητα την δουλειά την αποτελεσματικότητα.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές δηλώσεις νέων υπουργών:

'Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης: «Θα προχωρήσουμε γρήγορα. Δεν θα το πιστεύετε. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τα κάνουμε όλα πολύ γρήγορα».

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος: «Σοβαρότητα, σεμνότητα, ταχύτητα για μια πολιτική με αποτέλεσμα».
Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού: «Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία που πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη».

Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Είναι ημέρα μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Έχουμε συναίσθηση ευθύνης για να εκπληρώσουμε την εντολή του ελληνικού λαού».

Θεόδωρος Καράογλου, υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: «Αναλαμβάνω με αυξημένη ευαισθησία, λόγω της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα αξιοποιήσουμε το βέτο στην ΕΕ για να μειώσουμε τις συνέπειες της Συμφωνίας για τη χώρα».

Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού: «Όλα θα πάνε καλά. Δουλειά, σοβαρότητα, έργο».

Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Είναι μια ημέρα αλλαγής σελίδας. Συντάσσομαι πλήρως με την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα μεγάλο θέμα είναι το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα πρέπει να ακτινοβολεί με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα να είναι ασφαλής χώρα».

Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας: «Η Ναυτιλία είναι εθνική υπόθεση. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα».

Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών: «Είναι μια κυβέρνηση πολύ δυνατή θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πορεία της κανονικότητας».

Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών: «Είναι ώρα για δουλειά».
Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών: «Η γραφειοκρατία μπορεί και πρέπει να ηττηθεί».