ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Liveblog - Βουλή: Η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Liveblog - Βουλή: Η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για πρώτη φορά ύστερα από πρόταση της μειοψηφίας της Βουλής συγκροτείται εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση μέσω δημοσκοπήσεων και κρατικής χρηματοδότησης σε ΜΜΕ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις θετικές ψήφους να ανέρχονται σε 142, ενώ καταψήφισαν και οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Απών από την ψηφοφορία ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Με διαδικαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 καθώς επίσης και η εντολή της Ολομέλειας στην Επιτροπή να είναι σε γλώσσα ουδέτερη» προκειμένου να μην προδικάζει την απόφαση για το ζητούμενο της διερεύνησης και το σχετικό πόρισμα.

«Επειδή έχουμε ακούσει διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων με άλλα να συμφωνούν με αυτή την πρόταση και άλλα που ζητούν περαιτέρω διεύρυνση από το 2011, θα θέλαμε να υπάρξει σήμερα μια τοποθέτηση από όλα τα κόμματα κατά πόσο συμφωνούν με τη διερεύνηση του χρόνου της Επιτροπής και αυτό είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση της πρότασης και την σημερινή μας λειτουργία».

Για «πρόταση εντυπωσιασμού μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε άμυνα», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο ρόλο της αντιπολίτευσης είπε ο κ. Ραγκούσης.

Υπέρ του να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάλεσαν ωστόσο τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.

Για προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση τη δυνατότητά της για εξεταστικές επιτροπές έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής. «Ελάτε στην επιτροπή να διευρύνετε την υπόθεση», προσέθεσε.

«Δεν έχει νόημα τώρα η συζήτηση αυτή». είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας τη θέση του κόμματός του «να πάει και πιο πίσω» η υπόθεση.

Είναι υποκριτικό να τίθεται το θέμα αυτό τώρα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χύτας, προσθέτοντας ότι «εμείς είμαστε υπέρ. Όσο πίσω θέλουν».

Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ η Φωτεινή Μπακαδήμα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι «σαφέστατα, είναι διαχρονικές οι ευθύνες».

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης είπε πως «η παρέμβασή μου δικαιώθηκε από τις ίδιες τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Ξεκαθάρισαν πλήρως οι θέσεις όλων των κομμάτων με εξαίρεση του ΚΙΝΑΛ που όμως έχει βγάλει ανακοίνωση ότι συμφωνεί με τη διεύρυνση του χρόνου εξέτασης και συνεπώς θα θέλαμε να έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και ελπίζουμε ο κ. Σκανδαλίδης να την δει και να συμφωνήσει».

Στις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «ξέρω ότι η συζήτηση αυτή πονάει», ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε «απομόνωση» λέγοντας ότι «απονεύρωση είναι η συρρίκνωση των δυνατοτήτων μιας Επιτροπής, απονεύρωση είναι η μείωση του χρόνου που εξετάζει τα θέματα, απονεύρωση είναι η εντολή να προκαταλαβαίνει το ζητούμενο και το πόρισμα».

Σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλέψεις της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης (άρθρο 68 παρ. 2), η λήψη απόφασης επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή απαιτεί τουλάχιστον 120 ψήφους βουλευτών και όχι την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή μέσα από το Liveblog του CNN Greece