ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο CNN Greece: Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες

Τσίπρας στο CNN Greece: Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες
Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

«Κατηγορούν εμάς -που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια- ότι μπορεί να οδηγήσουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και ακολουθούν ξανά συνταγές χρεοκοπίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώτησε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά σενάρια και στο ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε πως «στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, στο μυαλό μου είναι οι πρώτες. Αυτές είναι οι κρίσιμες και σε αυτό συμφωνούμε με τον κ. Μητσοτάκη. «Όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές, αυτός χάνει τις πολιτικές εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά

Στα εκλογικά σενάρια και στο ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα του CNN Greece και του δημοσιογράφου Γιάννη Συμεωνίδη.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, επισήμανε πως θα επιδιώξει συνεργασίες ακόμα κι αν βγει αυτοδύναμος στις δεύτερες κάλπες και πως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επαναφέροντας την απλή αναλογική.

«Σχηματίσαμε κυβέρνηση, αξιοποιώντας ένα μπόνους το οποίο πιστεύαμε πως δεν είναι δίκαιο. Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα δεν μας αφήσουν να πετύχουμε το στόχο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Θα επιχειρήσουμε τη συνεργασία στη Βουλή με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές εκλογές. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, στο μυαλό μου είναι οι πρώτες. Αυτές είναι οι κρίσιμες και σε αυτό συμφωνούμε με τον κ. Μητσοτάκη. Όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές, αυτός χάνει τις πολιτικές εξελίξεις».

«Για εμάς είναι κρίσιμο να μην έχουμε αποχή στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Τα προεκλογικά διλήμματα και η απλή αναλογική

Μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε προεκλογικά διλήμματα, απαντώντας και στα όσα είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί «πολιτικής τερατογέννεσης» σε σχέση με τη συγκρότηση κυβέρνησης που δεν θα συμμετέχει το πρώτο κόμμα.

Επισήμανε πως με την απλή αναλογική η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνηθεί για πρώτη φορά από μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού από το ένα τρίτο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιχείρησε επίσης από το βήμα του Βελλίδειου να θέσει διλήμματα που ξεπερνούν το διαχωρισμό Δεξιάς κι Αριστεράς, δίνοντας έμφαση κι αξιοποιώντας την επικαιρότητα των υποκλοπών για να προωθήσει τη σύμπτυξη ενός πανδημοκρατικού μετώπου σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του πρωθυπουργού.