ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: «Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές - Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

Κασσελάκης: «Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές - Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»
ΙΝΤΙΜΕ

Το «γάντι» που του έριξε νωρίτερα με παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, κατά την ομιλία του στο  4ο συνέδριο του κόμματος λέγοντας ότι προσφευγει στα μέλη και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ για να «πάμε σε τετραπλές εκλογές» για την επανεκλογή προέδρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες» είπε και πρόσθεσε:

«Προσφεύγω στις ρίζες μου: στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση κι επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Δεν με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της ομιλίας του στο συνέδριο που πραγματοποιείται παρουσία πέντε χιλιάδων συνέδρων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη «δύναμη που θέλει και μπορεί να κάνει πράξη τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα» προσθέτοντας με νόημα ότι δεν θα επιτρέψει σε «κανέναν να ναρκοθετήσει το δρόμο προς την αλλαγή».

Διαβαστε ακόμα: Μήνυμα Τσίπρα με αιχμές κατά πάντων: Προειδοποιώ για αυτό που βλέπω να έρχεται

«Κάποιοι περίμεναν την αποτυχία μου, να έχουν έναν πρόεδρο- αχυράνθρωπο»

Στην ομιλία του ο κ. Κασσελάκης επιτέθηκε κατά επίδοξων υπονομευτών και τεράστιων «εγώ» που όπως είπε «περιμένουν την αποτυχία», του.

«Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι», πρόσθεσε.

«Περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες. Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες; Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Κάποιοι νομίζουν πως με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες.

«Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον “ξένο”, τον “μικρό” του χεριού τους, ότι θα έχουν έναν πρόεδρο- αχυράνθρωπο».

«Είμαστε το μόνο κόμμα του οποίου οι θέσεις συνομιλούν εξίσου με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την ριζοσπαστική Αριστερά», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε σχέση με την Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για μια Ευρώπη με στρατηγική αυτονομία, για μια δημοκρατική, κοινωνική Ευρώπη, με αλληλεγγύη και με μακρόπνοη στρατηγική διεύρυνσης, προτείνοντας έναν ελάχιστο κατώτατο μισθό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Θα είμαστε ενωμένοι για την ευρωβουλή. Θέλουμε μια Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον κ. Ερντογάν αλλά θα θέτει εκείνη τους όρους των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σημείωσε.

«Είμαστε εδώ για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της Ευρώπης και να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση», είπε ακόμη.

Δείτε live το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε κι εμμέσως και στον Αλέξη Τσίπρα:

«Δεν παραγνωρίζω ούτε υποτιμώ το ρόλο και την προσφορά κανενός. Τιμώ την ιστορία του χώρου που εντάχθηκα. Για να πετύχουμε, όμως, τους μεγάλους κοινούς μας στόχους πρέπει να τολμήσουμε βαθιές αλλαγές με γενναιότητα. Με μεγαλύτερη διαφάνεια και πλατύτερη συμμετοχή στη λειτουργία μας».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το άνοιγμα και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση προς το σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και το δημοκρατικό κέντρο, αλλά και με την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων και της ηγεσίας από τη βάση. Κι αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Δόθηκαν μάχες απέναντι σε αυτούς που δεν τα ήθελαν και κατέληξαν να διασπάσουν το κόμμα. Αυτά τα ψηφίσατε στο συνέδριο του 2022. Κάποιοι δεν τα σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και τον ιδρυτή της κυβερνώσας Αριστεράς, τον Αλέξη Τσίπρα».

«Οι μεσσίες έχουν τελειώσει», είπε, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα επιτρέψω σε κανένα να ναρκοθετήσει το δρόμο προς την αλλαγή».

«Πλήρης στήριξη στους αγρότες»

Όσον αφορά τους αγρότες, δήλωσε την πλήρη στήριξη στον αγώνα τους: «Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγροτών και των κινητοποιήσεων τους, αναδείξαμε τα προβλήματά τους στη Βουλή και καταθέσαμε οκτώ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις - λύσεις για τη στήριξη και την προοπτική τους.

«Το ότι είμαστε δίπλα τους και τους ακούμε, αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι αγρότες ζητάνε από την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις δικές μας προτάσεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απαξιώνει εσκεμμένα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, όπως και τα δημόσια πανεπιστήμια:

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και θα δώσουμε τη μάχη μας στη Βουλή και στην κοινωνία. Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για τη δημόσια παιδεία και την τήρηση του Συντάγματος».

Σε αυτό το πλαίσιο, στηλίτευσε το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το ένα βαθύ κράτος αναξιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών:

«Δεν ξεχνάμε τις 57 ζωές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν. Δεν ξεχνάμε τις οικογένειές τους που απαιτούν δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε τους τραυματίες. Καταγγέλλουμε τη συγκάλυψη που επιχείρησε η κυβέρνηση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καθώς και την απαράδεκτη απόφασή της για το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα επιμείνει μέχρι τέλους για την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος των Τεμπών και την απόδοση δικαιοσύνης».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς»

Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σχέδιο και μεθοδικότητα απαξιώνει κι ακυρώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, χειραγωγεί τη δικαστική εξουσία και τις Ανεξάρτητες Αρχές, προσθέτοντας πως το διπλό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψής του παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας και κάνοντας λόγο για ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- καταπέλτη:

«Η διαπλοκή και η διαφθορά αποτελεί τεράστιο, δομικό πρόβλημα της χώρας, όχι μόνο για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, αλλά και την ίδια την οικονομία. Κρατά κλειστή την ελληνική οικονομία τόσο προς ξένους επενδυτές όσο και προς την εγχώρια υγιή επιχειρηματικότητα. Η ΝΔ έχει θέσει το κράτος στην υπηρεσία ολιγαρχών, καρτέλ και της Greek mafia». Ο κ. Κασσελάκης επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, για το οποίο είπε πως παραμένει συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ, αλλά και στη «μικρή, πολυδιασπασμένη, αυτοαναφορική Αριστερά»:

«Μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε και μπορούμε να βγάλουμε την πατρίδα από το τέλμα», σημείωσε.

Τηλεφώνημα Κασσελάκη - Τσίπρα

Λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε τη δυσφορία του για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που έγινε δύο ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο. Όταν έγινε η δήλωση, έκανε πρόβα την ομιλία του, η οποία την αλλάζει εντελώς. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον πήρε το τελευταίο τρίμηνο στο τηλέφωνο και δεν τον κάλεσε να μιλήσουν διά ζώσης για να του πει για όσα αναφέρει στη δήλωση του.

Πιθανότατα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα σηκώσει το γάντι που έριξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας για προεδρικές εκλογές.

Αρχηγική εμφάνιση έκανε και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Σε δήλωση του προσερχόμενος στο συνέδριο στην ουσία δηλώνει παρών για τη διεκδίκηση της προεδρίας.

Παρακολουθείστε στο liveblog όλες τις εξελίξεις από το συνέδριο.