ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Για ικανοποίηση της κυβέρνησης μετά τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Την εκτίμηση ότι βρέθηκε η καλύτερη λύση για όλους και ότι η γνωμοδότηση του ΚΑΣ ξεκλειδώνει την επένδυση από όλες τις απόψεις, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει ο δρόμος για να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών στην εταιρία» υποστήριξε ο κ. Αμανατίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, προσθέτοντας ότι «είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί έχει δρομολογηθεί με τον ασφαλέστερο τρόπο η επένδυση».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι επρόκειτο για «μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και την αρχαιολογία αλλά και με νομική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, «η κυβέρνηση προωθεί τις επενδύσεις» και στην κατεύθυνση αυτή «προστιθέμενη αξία δίνει η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την οποία ασκεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών», ενισχύοντας την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

«Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η αδυναμία επιχειρημάτων απέναντι σε αυτήν την πολιτική που ασκούμε, οδηγεί την ΝΔ σε αδιέξοδο», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Βερναρδάκης: Είναι η καλύτερη λύση για όλους

Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 280 στεμμάτων στο Ελληνικό ξεκλειδώνει την επένδυση από όλες τις απόψεις, δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος για τη διασφάλιση της συνοχής του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κάποιος χώρος αρχαιολογικός -πάντοτε ίσχυε αυτό, όχι μόνο τώρα- δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, απλώς υπάρχει μία διαδικασία πάνω σε αυτό, με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχει η αρχαιολογική υπηρεσία. Ο χώρος αυτός έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστό ότι είναι περιοχή αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το είχαν δεχθεί και από παλιά και οι επενδυτές» είπε ο υπουργός, εκτιμώντας πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν «απολύτως θετικά» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, «διότι είναι προς το συμφέρον των επενδυτών, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δίνει και μεγαλύτερη αξία στην επένδυση, καθώς όταν είναι γνωστό από τα πριν, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται».

«Νομίζω είναι η καλύτερη λύση για όλους, χωρίς να προσβάλλεται η νομιμότητα, η οποία είναι και αυτή ένα στοιχείο μιας επενδυτικής πλευράς. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές του Ελληνικού το γνωρίζουν και είναι σύμφωνοι, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, μία άλλη πολιτική διαχείριση στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ουσία θα σήμαινε ότι δε θα γινόταν ποτέ η επένδυση αυτή, δεδομένου ότι θα είχαμε σίγουρα προσφυγές στο ΣτΕ, νομικές ανακατατάξεις και χαρακτηρισμούς σε δεύτερο χρόνο, ο χρόνος θα πέρναγε και όλα θα ήταν πολύ πιο ρευστά. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι καθαρό, είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε είναι μία πολύ μικρή έκταση» εξήγησε ο κ. Βερναρδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ