ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το... «μπαζούκας» του Τσίπρα λέγεται σταθερότητα!

Το... «μπαζούκας» του Τσίπρα λέγεται σταθερότητα!
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σταθερά υπέρ του Αλ. Τσίπρα φαίνεται να λειτουργεί, για την ώρα, το ευρωσύστημα, δημιουργώντας σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο τελευταίος προσπαθεί να διατηρήσει το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις στήριξης των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την σημερινή κυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι εκτιμούν την (πολιτική) σταθερότητα που τους προσφέρει ο Τσίπρας, καθώς μια αριστερή (;) κυβέρνηση νομοθετεί, έστω και με καθυστερήσεις, όλα όσα δεν μπορούσαν να νομοθετήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις –και μάλιστα χωρίς εντάσεις και διαδηλωτές στους δρόμους.

Η νέα στρατηγική της ΝΔ δεν έχει ορατές, για την κοινωνία, διαφορές από αυτή της κυβέρνησης. "Πρέπει", δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, "να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Όχι να τις υλοποιούμε επειδή μας επιβάλλονται αλλά διότι θέλουμε να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική". Αφήγημα που δεν πιέζει καθόλου το Μαξίμου, το αντίθετο –τουλάχιστον, σύμφωνα με αξιωματούχους του. Αυτή η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λένε, βολεύει την κυβέρνηση, καθώς, παρά τα πολλά και συσσωρευμένα λάθη και αδιέξοδα της κυβέρνησης, η ΝΔ δεν καταφέρνει να πείσει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, την ελληνική κοινωνία ότι η ίδια θα τα κατάφερνε καλύτερα. Το (δημοσκοπικό) προβάδισμά της περισσότερο οφείλεται στη δυσαρέσκεια απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές (περικοπές σε συντάξεις, ασφαλιστικό, λιτότητα, κ.λπ.) παρά στις υποσχέσεις της ΝΔ για διέξοδο από την κρίση. H διαφορά που προβάλλει η ΝΔ αν το πρόγραμμα γίνει ιδιοκτησία της όποιας κυβέρνησης για την πλειοψηφία των πολιτών είναι "ψιλά γράμματα", ενώ για ένα μεγάλο μέρος αποτελεί μειονέκτημα. Είναι πολλοί που προτιμούν η (όποια) κυβέρνηση να έχει αποστάσεις από ένα μνημονιακό πρόγραμμα, παρά να το "οικειοποιηθεί", ταυτιζόμενη με αυτό...

Οι θεσμοί, πάντως, ουδόλως ασχολούνται με θέματα... ιδιοκτησίας –οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλουν θέλουν να υλοποιούνται! Και επειδή αυτό συμβαίνει με την σημερινή κυβέρνηση ο Γ. Ντάισελμπλουμ (συνέντευξη στην Καθημερινή) πρόσφερε απλόχερα πολιτική στήριξη στον Αλ. Τσίπρα, δηλώνοντας ότι "η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί. Η Ελλάδα", συνέχισε, "την έχει τώρα, οι εκλογές είναι για το 2019, ας τις κρατήσουμε για τότε". Η συνέντευξη προξένησε έντονη ενόχληση στη ΝΔ, και ο Κυρ. Μητσοτάκης του απάντησε παραπέμποντας στο... Σύνταγμα που "ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές". Για να τονίσει, για όσους δεν κατάλαβαν, ότι "δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα".

Στη σκυτάλη των θετικών δηλώσεων, από τον Γ. Ντάισελμπλουμ, πήρε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, (συνέντευξη στο Έθνος), δηλώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση. Ιδανικά, τόνισε, η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές μία ή δύο φορές και στη συνέχεια, όπως επεσήμανε ο Τ. Βίζερ, μετά την τρίτη αξιολόγηση θα ακολουθήσει "μια ακόμη αξιολόγηση, που θα κλείσει τον Ιούνιο. Τότε θα βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος του προγράμματος". Διευκρίνισε, βέβαια, ότι για όλες τις χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα υπάρχει διαδικασία επιτήρησης. Η Ελλάδα θα περάσει ακριβώς από την ίδια διαδικασία, η οποία νομικά διαρκεί ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αναμενόμενες. Δεν παίζει, βέβαια, ρόλο μόνο ο βαθμός πειθαρχίας της κυβέρνησης και υλοποίησης των προαπαιτούμενων, "χωρίς να ανοίγει μύτη", αλλά και το διεθνές περιβάλλον –και κυρίως τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Το Brexit, η ενίσχυση του ακροδεξιού AfD στην Γερμανία, η δεδομένη είσοδος των νεοφιλελεύθερων του FDP στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ, η ένταση στην Καταλονία. Αλλά και η (απρόβλεπτη;) πολιτική του Τραμπ, η κρίση με την Β. Κορέα, η τυφλή τρομοκρατία. Κανείς δεν επιθυμεί ακόμα μια εστία "αναταράξεων" στην Ευρώπη. Η διατήρηση της σταθερότητας, λοιπόν, που αυτή τη στιγμή βιώνει η χώρα –ανεξάρτητα από τη σκληρή λιτότητα–, δεν αφορά μόνο τους Ευρωπαίους αλλά και μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Η αίσθηση ότι μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα καταστρέψει ό,τι χτίστηκε με μεγάλες θυσίες είναι ισχυρή. Άλλωστε, η ΝΔ άπειρες φορές έχει επαναλάβει ότι οι πρόωρες εκλογές του 2015, που είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέστειλαν τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2014! Άλλο αν ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητάει συνεχώς, σήμερα, εκλογές!

Εν κατακλείδι: Τα μέτρα λιτότητας δίνουν προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ. Ωστόσο οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία δημιουργούν ένα "μαξιλαράκι" ασφάλειας στον Αλ. Τσίπρα, καθώς η κοινή γνώμη δεν θέλει εκλογές. Η πολιτική σταθερότητα, λοιπόν, γίνεται το βασικό όπλο του Τσίπρα! Ο Αλέξης Τσίπρας, βέβαια, πήρε την κυβέρνηση με αίτημα την ανατροπή του κατεστημένου που τώρα τον στηρίζει γιατί θέλει σταθερότητα! Ποιος τα θυμάται όλα αυτά, όμως, καθώς αλλάζουν τόσο οι καιροί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ