ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιαργκόβας: η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας

Λιαργκόβας: η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας
EUROKINISSI

Σήμα κινδύνου προς την κυβέρνηση ότι ενδεχόμενη παράταση της γ' αξιολόγησης και το 2018 συνιστά εκτροπή, έστειλε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

«Η κόκκινη γραμμή για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το τέλος του έτους, αν πάει μετά δεν θα χτυπούν απλά καμπανάκια, αλλά θα μιλάμε για εκτροπή», ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής για τις τριμηνιαίες εκθέσεις που συνέταξε για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2017 - Ιουνίου 2017.

 

 

Ο κ. Λιαργκόβας κατέστησε παράλληλα, σαφές ότι η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 δεν σημαίνει και το τέλος της επιτροπείας, καθώς παρά την ελευθερία που θα υπάρχει στην άσκηση πολιτικής, οι αγορές θα εξακολουθήσουν να αξιολογούν την ελληνική οικονομία πολλές φορές με «απρόβλεπτο» και «αδυσώπητο» τρόπο.

«Χρειαζόταν τόσος χρόνος για να πάρει απόφαση το ΚΑΣ για το Ελληνικό;», διερωτήθηκε και με αφορμή τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην πορεία των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε την ανάγκη ρήξης με το κακό παρελθόν. «Το 2010 η μέση διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν 1,5 μήνας, το 2011 ήταν 3 μήνες, το 2012 και το 2013 έφθασε τους 4,5 μήνες, το 2014 πήγε σε 9,7 μήνες και τελευταία κυμάνθηκε περί 8 μήνες», είπε επί λέξει.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ως βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τόνισε πως η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές είναι ένα θετικό βήμα στη διαχείριση της κρίσης εφόσον έχει συνέχεια, εάν δηλαδή, ακολουθήσουν κι άλλες δοκιμαστικές έξοδοι, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο μετά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ