ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό του Ραγκούση οι συνυποψήφιοί του για την κόντρα του με την Εκκλησία

Στο πλευρό του Ραγκούση οι συνυποψήφιοί του για την κόντρα του με την Εκκλησία
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Τη συμπαράσταση τους στον Γιάννη Ραγκούση, επειδή δέχεται τα πυρά της Ιεράς Συνόδου για τις δηλώσεις του περί ομοφιλόφυλων κληρικών, εξέφρασαν συνυποψήφιοί του καθώς και η ΔΗΜΑΡ με το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

«Η ελευθερία λόγου και έκφρασης είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας. Είναι ένα κεκτημένο που αποκτήσαμε μετά από σκληρούς αγώνες στην πρόσφατη ιστορία μας. Οι προσπάθειες της εκκλησιαστικής ηγεσίας να παρέμβει με τρόπο που να θέτει σε αμφισβήτηση θέματα ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης, όσο και της διακυβέρνησης, προκαλούν εύλογα ερωτήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ, καλώντας την Ιερά Σύνοδο να αναθεωρήσει τη στάση της σε ό,τι αφορά την επαπειλούμενη δίωξη εναντίον του Γιάννη Ραγκούση.

Εξωθεσμική πίεση της Εκκλησίας προς το πολιτικό σύστημα για κορυφαία ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της και αναφέρει ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας δυστυχώς μπαίνει μπροστά σε ζητήματα δημοκρατικών ρυθμίσεων της Βουλής των Ελλήνων». Σε υψηλούς τόνους η ΔΗΜΑΡ σημειώνει:

«Έχουμε νέα ωμή παρέμβαση, αυτή την φορά στην υπόθεση της ταυτότητας φύλου με ανοιχτό εκβιασμό προς το πολιτικό σύστημα. Οι πληροφορίες για τα εμπόδια στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος, η «Ιερά εξέταση» προς τον Γιάννη Ραγκούση, ο διαιρετικός λόγος των επικεφαλής της Εκκλησίας συνιστούν μια πραγματικά ακραία συντηρητική επίθεση στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΔΗΜΑΡ σταθερά παραμένει στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας - κράτους ώστε να μην παράγονται τέτοιου είδους προβλήματα». Επίσης καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει, τα δημοκρατικά κόμματα να μην επιτρέψουν να θυμίζει η χώρα μας Τεχεράνη και τον προοδευτικό κόσμο να αντιταχθεί στον σκοταδισμό.

Την συμπαράσταση του στον Γιάννη Ραγκούση εξέφρασε με ανάρτηση του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνοντας: « Οι Μητροπολίτες φορούν ράσα και όχι τηβέννους. Και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει».

Τη στήριξή του στον Γιάννη Ραγκούση εξέφρασε ο συνυποψήφιός του, δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Η σημερινή ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία καλεί σε κατάθεση τον συνυποψήφιο μου Giannis Ragkousis, και κυρίως το ύφος "Ιεράς Εξέτασης" που τη διαπερνά, δεν μπορεί να αφήνει κανένα προοδευτικό πολίτη αδιάφορο» τόνισε σε ανάρτηση του ο κ. Καμίνης στο facebook. «Η στήριξή μου στον κ. Ραγκούση είναι δεδομένη. Ο σεβασμός στην ελευθερία του λόγου είναι θέμα αρχής. Για την υπεράσπιση αυτών των αρχών και αξιών βρίσκομαι στην πολιτική», προσέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Εξώδικο Εκκλησίας κατά Ραγκούση

Υπενθυμίζεται ότι εξώδικο στον Γιάννη Ραγκούση, πρώην υπουργό και υποψήφιο για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ανακοίνωσε ότι θα επιδώσει η Εκκλησία της Ελλάδας, αντιδρώντας σε δήλωσή του ότι γνωρίζει εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακόμη και σε ανώτατα κλιμάκια, οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ