ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχει πολιτικός κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές

Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχει πολιτικός κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκο Παρασκευόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη, σχετικά με τη λειτουργία και την οργάνωση των φυλακών, καθώς και με το έργο του Υπουργείου, όσον αφορά το Σωφρονιστικό Σύστημα, στις 25 Νοεμβρίου 2015 EUROKINISSI/Αλέξανδρος Ζωντανός

Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα, λέει ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Δεν υπάρχει πολιτικός κρατούμενος» στις ελληνικές φυλακές, ανέφερε στη Βουλή ο Νίκος Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας πως, αφενός, δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και, αφετέρου, δεν έχει οδηγηθεί κανείς στις φυλακές με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος, σημείωσε ωστόσο πως η έννοια
του πολιτικού κρατούμενου είναι χρήσιμη, καθώς αφορά περιπτώσεις των ανθρώπων που κάνουν «ελαφρά» εγκλήματα με ένα πολιτικοοικονομικό σκεπτικό.

«Αφορά πράξεις που γίνονται για την προάσπιση μεγάλου κοινωνικού συμφέροντος, για παράδειγμα πράξεις που γίνονται σε διαδηλώσεις, όχι όμως εκείνες που φτάνουν πετούν βόμβες», είπε και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι ότι «ασχολούμαστε με ορισμένους "επώνυμους" κρατούμενους, ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε με όλους το ίδιο».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος διέψευσε ακόμη ότι ετοιμάζεται φωτογραφική ρύθμιση που αφορά στην άδεια στον Νίκο Ρωμανό για να σπουδάσει, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη» τη ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες. «Απαιτείται συγκερασμός παραμέτρων και πολύ προσοχή», ανέφερε για να προσθέσει πως οι εισαγγελείς είναι αρμοδιότεροι για να αποφασίσουν.

Απαντώντας δε, στην κριτική που δέχθηκε για τη ρύθμιση που ψηφίστηκε και έδινε τη δυνατότητα σε κρατουμένους με υψηλό ποσοστό αναπηρίας να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής κατ' οίκον, απάντησε πως ήταν άδικη, καθώς «βγήκαν» εννέα, εκτός από τον Ξηρό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ