ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσουν Τραμπ – Τσίπρας στον Λευκό Οίκο

Τι θα συζητήσουν Τραμπ – Τσίπρας στον Λευκό Οίκο
Twitter/@PrimeministerGR

«Φορτωμένη» θα είναι η ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος θα ξεκινήσει τις επαφές του επί αμερικανικού εδάφους, στις 14 Οκτωβρίου από το Σικάγο.

Εκεί, θα συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, βουλευτές, επιχειρηματίες αλλά και εκπροσώπους της Ομογένειας με στόχο την προσέλκυση και τόνωση των επενδύσεων. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Σε αυτές τις συναντήσεις πρόκειται να προετοιμαστεί το έδαφος για την επόμενη ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Όπως, εξάλλου, είπε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, «κορυφαία προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, η οποία αποτελεί για τις ΗΠΑ σημαντικό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας εστιάζεται στο να βρεθούν τρόποι βελτίωσης του επιχειρηματικού κι επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Αυτή ακριβώς την ευκαιρία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση προωθώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με στόχο την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οικονομία, γεωπολιτική σταθερότητα και … ΔΝΤ στην ατζέντα του Λευκού Οίκου

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα θέσει τα ζητήματα της οικονομίας με στόχο να εξασφαλίσει μια ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα και πρόσβαση στις αγορές, βάζοντας ταυτόχρονα στο τραπέζι τη διαμόρφωση της πολιτικής του ΔΝΤ χρησιμοποιώντας την επιρροή του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν θέματα ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις τόσο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και στα Βαλκάνια. Στο τραπέζι επίσης θα τεθεί το ζήτημα της ασφάλειας.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στον «Κήπο των Ρόδων».

Την επόμενη ημέρα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς με τον οποίο θα συζητήσουν σε βάθος διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Συνάντηση με Κριστίν Λαγκάρντ

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 16ης Οκτωβρίου ή το πρωί της 17ης. Το ραντεβού πρόκειται να πραγματοποιηθεί μόλις ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Στο τραπέζι θα τεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την οριστικοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος και τα "αγκάθια" της τρίτης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου, με την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των Θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ