ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Η ιδεολογία δεν μπορεί να προηγείται της πραγματικότητας

Θεοδωράκης: Η ιδεολογία δεν μπορεί να προηγείται της πραγματικότητας
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Οι πολίτες θέλουν έναν εντελώς νέο φορέα. Και στα συμβολικά και στα σημαντικά. Και στο όνομα και στις λύσεις για την πατρίδα. Δεν θέλουν μερεμέτια και πανωσηκώματα» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, υπογράμμισε ότι «πρέπει να πορευθούμε με γερό τιμόνι που θα αποφεύγει και τις λαϊκίστικες ξέρες και τους συντηρητικούς ύφαλους». «Η ιδεολογία δεν μπορεί να προηγείται της πραγματικότητας. Τα σημερινά προβλήματα δεν έχουν πρόσημο. Ρωτήστε και τους πολίτες που υποφέρουν. Όλους αυτούς που εξαπατήθηκαν γιατί πίστεψαν στις ταμπέλες και δεν είδαν την παγίδα», σημείωσε.

Για το ζήτημα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας υποστήριξε ότι η πρόταση που απέστειλε, όχι μόνο διευρύνει την εκλογική βάση, αλλά «δεν απαιτεί πρόσθετες δαπάνες, ούτε επηρεάζει έστω και για μία μέρα το χρονοδιάγραμμα, και όπως είπε και ο καθηγητής Αλιβιζάτος, πρόκειται για μια τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη πρόταση». Ως προς το γιατί δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή η πρόταση απ’ όλους υποστηρίζει ότι «κάποιοι από τους υποψήφιους αρχηγούς – όχι οι περισσότεροι – δειλιάζουν. Φοβούνται να ανοιχθούν στην κοινωνία. Προτιμούν λίγους και δικούς τους παρά πολλούς και ανεξάρτητους».

Προσθέτει ότι «η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Πριν 60 χρόνια ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες, μετά από συνεχείς αναβολές, με τους άντρες βουλευτές να έχουν συνεχώς ενστάσεις επί της διαδικασίας. Ε, δεν ήταν διαδικασία. Ήταν πολιτική ουσία. Αυτό συμβαίνει και σήμερα».

Σε ερώτηση για την έλλειψη συνεννόησης με την κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ υπογραμμίζει ότι: «τη συνεννόηση την επιζητούμε, αλλά αυτό απαιτεί ένα μίνιμοψυμ σοβαρότητας από όλες τις πλευρές. Όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σιγοντάρουν αυτούς που ξαφνικά βρήκαν αρχαία κάτω από διαδρόμους προσγείωσης, αφήνουν στο έλεος των χουλιγκάνων τα πανεπιστήμια και θέλουν να απαγορεύσουν το taxibeat, τότε πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ