ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π Παυλόπουλος: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρασία

Π Παυλόπουλος: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρασία
Eurokinissi/ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την σημασία της Ελλάδας στην Ευρασία και κυρίως στην Κίνα, καθώς και τα περιθώρια για μια καινοτόμο προσέγγιση στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας την Δευτέρα το πρωί στο Συνέδριο του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει τα περιφερειακά σχήματα ολοκλήρωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, που μπορούν να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών» και πρόσθεσε ότι «ενθαρρύνει και ενισχύει όλες τις προσπάθειες που προωθούν την, στρατηγικής σημασίας, σύνδεση των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας σε νευραλγικούς για την οικονομία τομείς, όπως είναι η ενέργεια, το εμπόριο, οι μεταφορές, η διαδικτυακή ψηφιακή συνεργασία, οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός».

«Η Ελλάδα, χώρα ευρωπαϊκή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει υπάρξει σε όλη της την ιστορία ανοιχτή στην επικοινωνία και στη διασύνδεση διαφορετικών χωρών και πολιτισμών» τόνισε συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνοντας πως «ο ρόλος της στο συγκεκριμένο εγχείρημα οικονομικής συνεργασίας της ευρύτερης περιοχής της Ευρασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κομβικός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενθαρρύνει την περαιτέρω συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πρωτοβουλία της Κίνας, «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος» («One Belt, One Road»)» και προσέθεσε πως «Η συγκεκριμένη ιδέα βασίζεται τόσο στην αρχαία κινεζική φιλοσοφία όσο και στον αρχαίο δρόμο του μεταξιού, ο οποίος αφενός χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της ειρήνης και της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και, αφετέρου, συμβάλλει ουσιωδώς στην ανάπτυξη έργων υποδομής, στην προώθηση του εμπορίου, στην οικονομική ενοποίηση και στην προσέγγιση μεταξύ εκείνων των λαών και των κοινωνιών που συνδέονται, είτε χερσαίως είτε θαλασσίως, με την πραγμάτωση της ιδέας αυτής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα περιθώρια για μια καινοτόμο προσέγγιση στην οικονομική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Κίνας, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, η οποία και θα επιταχύνει την προώθηση κοινών επενδυτικών σχεδίων, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

Τέλος, ο Πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη διαλόγου των πολιτισμών και πρόσθεσε πως «Κάποιοι μίλησαν στο παρελθόν για σύγκρουση πολιτισμών. Ήταν άλλη μία ανιστόρητη διαπίστωση. Δεν ζούμε την εποχή της σύγκρουσης των πολιτισμών, αλλά μία εποχή κατά την οποία πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο. Και αυτό πρέπει να το καταπολεμήσουμε μέσα από τον διάλογο, ώστε δια μέσου της συνεργασίας των πολιτισμών μας να ανοίξουμε δρόμους οικονομίας και ανάπτυξης».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ