ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απόβαση» Τσίπρα-Τσακαλώτου στις ΗΠΑ για επενδύσεις και αξιολόγηση

«Απόβαση» Τσίπρα-Τσακαλώτου στις ΗΠΑ για επενδύσεις και αξιολόγηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια πολύ… αμερικάνικη βδομάδα ξεκινάει για την κυβέρνηση από αύριο. Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθούν σε Σικάγο και Ουάσιγκτον για κρίσιμες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ, την Κριστίν Λαγκάρντ, ανώτερους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ομογενείς, καθώς και επενδυτές. Σκοπός τους θα είναι:

- Η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στους επενδυτές μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε Σκουριές κι Ελληνικό.

- Η πίεση προς το ΔΝΤ και η ενεργοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους, χωρίς να τεθούν παράλογοι όροι από το Ταμείο.

- Η ενίσχυση της διπλωματικής θέσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ως του πιο πιστού συμμάχου των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε μια συγκυρία που ο απρόβλεπτος Ερντογάν αποτελεί διαρκή πηγή ανησυχίας για το State Department.

Συνάντηση με τον πλανητάρχη

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει την αμερικάνικη αποστολή του στις 14 Οκτωβρίου από το Σικάγο. Μαζί του θα είναι οι υπουργοί Ν. Κοτζιάς, Π. Καμμένος, Ν. Παππάς και Δ. Παπαδημητρίου. Το πρόγραμμα στο Σικάγο έχει κυρίως συναντήσεις με επιχειρηματίες, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και παράγοντες της Ομογένειας.

Ο πρωθυπουργός θέλει να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας φιλόξενης στους επενδυτές. Για τη γραμμή που θα ακολουθήσει είναι χαρακτηριστικές δύο αποστροφές από την ομιλία του στο 2ο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος: «Να μιλάς για επενδύσεις είναι εύκολο πράγμα. Να ανοίγεις, όμως, δρόμο για να πραγματοποιηθούν, να ξεπερνάς τα εμπόδια, να τις προωθείς και να κατανοείς κάθε μέρα πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πρόοδο της χώρας, για να ξαναγυρίσει η εργασία σε αυτό τον τόπο, να διατηρηθεί η ανάπτυξη, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, υπονοώντας τα ζητήματα που προέκυψαν σε Σκουριές και Ελληνικό, τόνισε ότι «η χώρα έχει περάσει ήδη σε μια διαφορετική εποχή. Πριν από δυόμισι χρόνια αναλάβαμε τη χώρα του Grexit. Σήμερα αυτό που πρωτοείπα πριν από ένα μήνα εδώ σε αυτή την αίθουσα, ότι περνάμε από το Grexit στο Grinvest, είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορεί κανείς να το κρύψει. Όσο κι αν κάποιοι που δεν ήξεραν πώς να "ξεκουνήσουν" κάποιες επενδύσεις που λίμναζαν για χρόνια ξέρουν σήμερα πολύ καλά να μας κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου στις 17 Οκτωβρίου θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στο ΔΝΤ για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, να συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα για ρύθμιση του χρέους, καθώς και για να βοηθήσει η υπερδύναμη την Ελλάδα απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν. Εκτιμάται ότι ο κ. Τραμπ θα πιέσει τον κ. Τσίπρα για παραχώρηση πρόσθετων στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Σούδα.

Ο Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον

Στην Αμερική θα βρεθεί, όμως, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Το «ελληνικό ζήτημα» δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου, αλλά θα απασχολήσει (ως συνήθως) πολλούς και πολύ στο παρασκήνιο. Ο κ Τσακαλώτος θα επιμείνει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «πληρώσει το μάρμαρο» της κόντρας ΔΝΤ - Ευρωπαίων. Επίσης, θα ζητήσει στήριξη για «ασφαλή έξοδο» στις αγορές ώστε η χώρα να επιστρέψει στην οικονομική κανονικότητα.

Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο ότι οι ιθύνοντες του ΔΝΤ θα του ασκήσουν μεγάλες πιέσεις για:

- Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις σε Ελληνικό και Σκουριές.

- Την καθυστέρηση στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που θέτει σε κίνδυνο την υποδόση των 800 εκ. ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Οκτωβρίου.

- Την πολύ μεγάλη αργοπορία στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

- Ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις της κ. Αχτσιόγλου για τις οποίες οι μανδαρίνοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι αντίκεινται στις μνημονιακές συμφωνίες.

Στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα προστρέξει και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα έχει συνάντηση, όπως όλα δείχνουν, και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για να θέσει την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Η ατζέντα της συνάντησης Τραμπ - Τσίπρα

Σε ανακοίνωσή της στο Facebook η αμερικάνικη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρεται στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ –Τσίπρα.

«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και θα καταδείξουν την κοινή δέσμευσή μας στις σταθερές δημοκρατικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός θα συζητήσουν ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, των οικονομικών επενδύσεων, της ενεργειακής ασφάλειας και των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ