ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριακές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το φύλο

Οριακές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το φύλο
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με ήσσονος σημασίας αλλαγή ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις που καταγράφονται ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα ενός ατόμου να προβαίνει σε αλλαγή της ταυτότητας φύλου του στα 15 του χρόνια.

Η τροποποίηση Κοντονή προβλέπει τη συγκρότηση διεπιστημονικού οργάνου στο οποίο θα μετέχουν παιδοψυχίατροι, παιδοχειρουργοί, ενδοκρινολόγοι, ψυχολόγοι και κοινωνικός λειτουργός. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης «στην παρ. 2 του άρθρου 3 η φράση «ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου» απαλείφεται και αντικαθίσταται από την φράση: «διεπιστημονικής επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας για 2 έτη στην οποία μετέχουν α) ένας παιδοψυχίατρος β) ένας ψυχίατρος γ) ένας ενδοκρινολόγος δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος και στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Οι ΑΝΕΛ διατηρούν τις αντιρρήσεις τους και όπως ανέφερε ο εισηγητής τους Θανάσης Παπαχριστόπουλος το νομοσχέδιο μπορεί μεν να θέτει ασφαλιστικές δικλείδες, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο λόγω του ορίου ηλικίας. Αυτό που ζητούν είναι να διανύει το άτομο που επιθυμεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου το 18ο έτος της ηλικίας του. Την απόσυρσή του ζήτησε η Ένωση Κεντρώων.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ