ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θρίλερ» με την ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου

«Θρίλερ» με την ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Παρών» θα ψηφίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο άρθρο 3 για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στο 15ο έτος της ηλικίας ενός ατόμου, στην ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.  Η υπερψήφιση του κρέμεται από μια κλωστή, αφού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στο «όχι» και τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τη στάση που θα τηρήσουν στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή. Παρά τα όσα διέρρεαν από το προεδρείο της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος ότι οι βουλευτές «καλύφθηκαν» μετά τις διευκρινίσεις Κοντονή, ορισμένοι εξ αυτών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι δήλωναν.  Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, και Μάρκος Μπόλαρης αντιδρούν στο άρθρο 3 που αφορά τη φυλομετάβαση στα 15 χρόνια, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Με δεδομένη τη στήριξη του Ποταμιού καταλυτικό ρόλο φαίνεται πως παίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, να προτείνει στην κυβέρνηση την απόσυρση του επίμαχου άρθρου προκειμένου να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας και στη συνέχεια με προεδρικό διάταγμα να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις και την όλη διαδικασία φυλομετάβασης για τους ανήλικους.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν γίνουν δεκτές, οι βουλευτές του θα ψηφίσουν «παρών». Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το άρθρο 3 χρήζει περαιτέρω βελτίωσης μετά και τις συστάσεις Ελληνικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα ψηφίσει το άρθρο. Από την ψηφοφορία θα απουσιάζουν αρκετοί βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό. Θα αποστείλουν, όμως, όπως είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου επιστολή πρόθεσης ψήφου.

Το βλέμμα εκ των πραγμάτων στρέφεται και στους 8 ανεξάρτητους βουλευτές, με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού ο Νίκος Νικολόπουλος έχει δηλώσει πως θα το καταψηφίσει, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αρνητική ψήφος των προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή Δημήτρη Κουκούτση και Νίκου Μίχου. Συνεργάτες του Χάρη Θεοχάρη έλεγαν πως εάν παραμείνει το όριο ηλικίας στα 15 χρόνια, ο ίδιος δεν θα το στηρίξει.

Σε περίπτωση που καταψηφιστεί η διάταξη για την αλλαγή φύλου στα 15, καταψηφίζεται στο σύνολό του το άρθρο 3, που αφορά στη «φυλομετάβαση» των ενηλίκων, αλλά και ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η θετική ψήφος 140 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των 6 βουλευτών του Ποταμιού και 2 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου). Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κ.Ο. κι αυτό που διαρρέεται είναι πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους βουλευτές που θα πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή.

Η ΝΔ που αντιμετώπισε σφοδρές εσωτερικές αντιδράσεις, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεινε προς το «ναι», κατέθεσε τη δική της πρόταση, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Αρνητικοί παραμένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. Από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήδη ο Δημήτρης Κρεμαστινός δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, τόνισε πως εάν παραμείνει ως έχει δεν θα το στηρίξει. Γιατρός στο επάγγελμα, επεσήμανε πως ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του. Τάσσεται υπέρ της αλλαγής ταυτότητας φύλου μετά την ενηλικίωση και μόνον μια φορά. Διευκρινίζει ωστόσο, πως δεν θα πάει κόντρα στην κομματική γραμμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ