ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tα συλλυπητήρια για τον θάνατο του Γιάννη Παντή

Tα συλλυπητήρια για τον θάνατο του Γιάννη Παντή
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Παντή, τον ακαδημαϊκό, τον δάσκαλο, τον αγωνιστή που πάσχιζε πάντα να παντρεύει την λογική με την ευαισθησία, δεν μπορεί παρά να είναι μια υπόσχεση: Ότι τίποτε δεν θα πάει χαμένο από όσα δίδαξε με το έργο, τη ζωή, το ήθος και τους αγώνες του». Αυτά δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας για τον θάνατο του Γιάννη Πάντη, γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, που άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Τρίτη, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία, σήμερα, Τρίτη, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία.

 

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι συμμερίζεται τη θλίψη της οικογένειάς του, και όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν.

«Ως επιστήμονα, ακαδημαϊκό και άνθρωπο τον χαρακτήριζε το ήθος και το πάθος του για την εκπαίδευση και τις καινοτόμες οικολογικές δράσεις, καθώς και η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αναλάμβανε» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά του για την απώλειά του.

«Δεν είναι τυχαίο ότι, ως γενικός γραμματέας αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αλλά και την οργάνωση και λειτουργία των δομών εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Τα συλλυπητήρια για το θάνατο του «συντρόφου, φίλου και πολύτιμου συνεργάτη», Γιάννη Παντή, εξέφρασε με δήλωσή του ο τέως υπουργός Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης αναφέρεται στη συνεισφορά του κ. Παντή στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της Εκπαίδευσης, αλλά και στην εμψύχωση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

«Τον αποχαιρετώ με οδύνη και θλίψη. Το έργο του θα μας τον θυμίζει. Το χαμόγελό του και η ανοιχτόκαρδη διάθεσή του θα μας συντροφεύει», αναφέρει.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Φίλη έχει ως εξής:

O σύντροφος, ο φίλος, ο πολύτιμος συνεργάτης Γιάννης Παντής μάς άφησε σήμερα μετά από μήνες επίμονου αγώνα να κρατηθεί στη ζωή. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του στο Υπουργείο Παιδείας στη δύσκολη προσπάθεια να στήσουμε σε νέες βάσεις το δημόσιο σχολείο, το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας για όλα τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τις μύριες όσες δυσκολίες της κρίσης και της υποχρηματοδότησης. Στην προσπάθεια αυτή ο Γιάννης Παντής ως γενικός γραμματέας του υπουργείου, συνεισέφερε όλες του τις δυνάμεις, έχοντας σαν παρακαταθήκη την ακαδημαϊκή του συγκρότηση, τη διοικητική του εμπειρία, την αγωνιστική του παρουσία, την οικολογική του εγρήγορση και μια διαρκή ευαισθησία για το χώρο της εκπαίδευσης.

Ο Γιάννης Παντής υπήρξε ο βασικός υπεύθυνος και ο εμψυχωτής της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Όταν χρειάστηκε, υπεράσπισε ακόμη και με τη φυσική του παρουσία, απέναντι στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, το δικαίωμα αυτών των παιδιών στη μόρφωση.

Ήταν ο οργανωτικός νους πίσω από την άψογη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά προτάσεων και βελτιωτικών ρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

Τον αποχαιρετώ με οδύνη και θλίψη. Το έργο του θα μας τον θυμίζει. Το χαμόγελό του και η ανοιχτόκαρδη διάθεσή του θα μας συντροφεύει.

Στη γυναίκα του, στον μονάκριβο γιο του, σε όλη του την οικογένεια εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την πρόωρη απώλεια του Γιάννη Παντή, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση και αγωνίστηκε για τα πιστεύω του», δήλωσε η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους και τους συνεργάτες του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον δάσκαλο, τον ερευνητή, τον φλογερό οραματιστή, τον αγαπημένο σύντροφο Γιάννη Παντή, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Ο Γιάννης Παντής, ξεκίνησε τις σπουδές και την πορεία του στο ΑΠΘ, όπου στην συνέχεια υπηρέτησε για περίπου 30 χρόνια σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες. Ως αντιπρύτανης οικονομικών σε δύσκολους καιρούς, συνέβαλε στην αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου, στο άνοιγμά του στην πόλη και στην στενότερη σύνδεσή του με την κοινωνία.

Προσηλωμένος στις ιδέες του για την εκπαίδευση, ανέλαβε τα καθήκοντα του Γ.Γ. στο υπουργείο Παιδείας και με το ανήσυχο και κριτικό του πνεύμα αντιμετώπιζε, συστηματικά και με αγωνία, τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης . Σ’ αυτόν τον αγώνα, κόπηκε το νήμα της ζωής του.

Καλό ταξίδι Γιάννη…

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ