ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αρχή του τέλους για την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο Λαζαρίδης το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου

«Αρχή του τέλους για την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο Λαζαρίδης το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Διευκρινήσεις για την στάση της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου της ταυτότητας φύλου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στη Βουλή έδωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Real Fm» ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ τόνισε πως «Η κυβέρνηση, έφερε το νομοσχέδιο για την αλλαγή του καταχωρισμένου φύλου, χωρίς διαβούλευση, επιπόλαια και πρόχειρα. Και εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι δεν είναι ένα φιλελεύθερο ή αριστερό νομοσχέδιο, αλλά ένα κακό νομοσχέδιο» ενώ επισήμανε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μια φιλελεύθερη πολιτική δύναμη, η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.

«Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από το 1976, με νόμο που Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει γίνει αυτό. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος πλαισίου και βεβαίως της προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υποψήφιος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με άλλους 17 βουλευτές του κόμματος ψήφισε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης», υπογράμμισε.

«Αυτό που καταδείχτηκε χθες», συνέχισε ο κ. Λαζαρίδης, «είναι ότι η κυβέρνηση συνολικά, από όλη την διαδικασία, βγαίνει τραυματισμένη γιατί οι απόψεις της είναι σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται σε αποδρομή και το μόνο που τους κρατάει είναι η καρέκλα. Αν έβαζα ένα τίτλο σε μια εφημερίδα θα έλεγα ότι είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση».

Για την στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία στην χθεσινή ψηφοφορία, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε:

«Στην χθεσινή ψηφοφορία το μόνο κόμμα που ήταν συντεταγμένο ήταν η Νέα Δημοκρατία. Εμείς κρατήσαμε τη θέση μας, ενώ τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που χρησιμοποιούμε στην Καβάλα, ρεμπέτ ασκέρ. Ο πρόεδρος της ΝΔ πριν λίγο καιρό, είχε συναντήσει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, συζητήσαμε, ακούσαμε τους προβληματισμούς τους. Είπαμε ότι ακούμε τις θέσεις και τις απόψεις τους και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρξει εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου. Από εκεί και πέρα εκτιμήσαμε ότι είναι ένα κακό νομοσχέδιο. Και το κακό νομοσχέδιο δεν το ψηφίζεις. Πριν καταλήξουμε σε αυτήν τη θέση ο πρόεδρος της ΝΔ ως υπεύθυνος ηγέτης συνομίλησε με τη ιατρική κοινότητα, πράγμα που πιθανώς ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοντονής δεν έκαναν, και εκεί διαπίστωσε πράγματα τα οποία τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση. Πέρα από τις Επιτροπές της Βουλής ένας ηγέτης πρέπει να έχει μιλήσει με ανθρώπους που έχουν ειδική γνώση και εμπειρία. Και, επιτρέψτε να πω, υπάρχει ένα ειδικό ιατρείο στο Αιγινήτειο το οποίο πραγματικά έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Αυτό έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και γι΄ αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση».

Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ ανέφερε ότι έχει τα εξής συγκεκριμένα πράγματα: Μόνο μια φορά δυνατότητα αλλαγής φύλου από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα. Να συνοδεύεται από σχετική βεβαίωση από το ειδικό ιατρείο του Αιγινητείου και η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου να γίνεται με μια δικαστική απόφαση με δυο αυτοπρόσωπες δηλώσεις του ενδιαφερόμενου προσώπου, οι οποίες θα πρέπει να απέχουν τέσσερεις μήνες.

«Ένα ακόμη στοιχείο της πρότασής μας αφορά στην ανάγκη να υπάρξουν ειδικές δομές στη χώρα μας, στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό που να υποστηρίζουν αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές, θα υπάρξουν διορθώσεις. Ό,τι είναι καλό θα το κρατήσουμε και από εκεί θα πάμε σε αυτή την αλλαγή που εκφράζει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Λαζαρίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ