ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας στο Chicago Council: Η Ελλάδα ισχυρή και πάλι

Αλέξης Τσίπρας στο Chicago Council: Η Ελλάδα ισχυρή και πάλι
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Ως ένα εξαιρετικό μέρος για τους Έλληνες χαρακτήρισε το Σικάγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Τόνισε πως η ομογένεια μάς γεμίζει περηφάνια, προσθέτοντας πως είμαστε στην κατάλληλη στιγμή της κοινή μας ιστορίας για να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον.

«Οποτεδήποτε μιλώ με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα ακούω το ίδιο πράγμα, ότι είμαστε στη καλύτερη (μεταξύ των δύο χωρών) στιγμή μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από τη στιγμή που είχαμε από κοινού πολεμήσει τον φασισμό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, μέσω του πρώην Προέδρου Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, «η Ελλάδα επιστρέφει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «μετά από 7 χρόνια κρίσης που μας κόστισε σε θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία έφτασε στο 27%, και οδήγησε σε brain drain. Σήμερα οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, έχουν υποστεί θυσίες και τώρα εργάζονται για το καλύτερο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, τονίζοντας πως «το 2017 κατεγράφη ανάπτυξη 2% και αναμένεται το 2018 να κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%. Πιάσαμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία δυο χρόνια και θα τους πετύχουμε και αυτή τη χρονιά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως «χτίζουμε την εμπιστοσύνη μέρα με τη μέρα». Επισήμανε τα θετικά στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής τα οποία καταγράφουν αύξηση κατά 6%, ενώ και ο τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τον εθνικό στόχο για 35 εκατομμύρια τουρίστες το 2021.

Για τις επενδύσεις είπε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 11.2%, ενώ και ο δείκτης εξαγωγών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο του 2017.

«Το πλέον σημαντικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι «η μείωση της ανεργίας κατά 5,4% την τριετία 2014-2017 και θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά κατά 7,4% την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε. «Φυσικά τίποτα δεν έγινε τυχαία, Προωθήσαμε ένα απαιτητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (περισσότερων των 400 μέτρων) στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στο οικονομικό κλίμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξωστρεφές, φιλικό στην επιχειρηματικότητα που θα αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ώστε να μπορεί να επιτευχθεί αυτό ο στόχος», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τις 10 ενέργειες που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η διαδικασία Fast Track για στρατηγικές επενδύσεις, τις συνεργασίες με την Παγκόσμια Τράπεζα, τη μείωση της γραφειοκρατίας, φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργεί μία σταθερότητα και ενδυναμώνει το ρόλο μας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη βάση και την προοπτική συνδέεται το κοινό μέλλον Ελλάδας- ΗΠΑ. «Δεν είναι μόνο οικονομικό ή διπλωματικό (το κοινό μας μέλλον) αλλά είναι μια σχέση μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας λόγω του κομβικού ρόλου της χώρας μας στη σταθερότητα της περιοχής» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός και στον λογαριασμό του στο Twitter εκφράζοντας την άποψη πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε γερά θεμέλια. Στο tweet του ο κ. Τσίπρας επισημαίνει την αύξηση του Δείκτης Βιομηχ. Παραγωγής κατά 6% και των επενδύσεων κατά 11,2%.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης την αύξηση των: εξαγωγών κατά 15% τους οκτώ πρώτους μήνες, της τουριστικής κίνησης της χώρας μας κατά 5 εκατομμύρια τουρίστες τα τελευταία τρία χρόνια καθώς, και, την μείωση της ανεργίας κατά 5,4% από το 2014.

Ακόμη, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία δύο χρόνια και η πρόβλεψη είναι πως η ανάπτυξη του 2017 θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πιστεύει βαθιά πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών συνεργασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ