ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερναρδάκης: Σε ευρύτερα στρώματα θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα

Βερναρδάκης: Σε ευρύτερα στρώματα θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα
EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους» κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί φέτος, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα διανεμηθεί σε μεγαλύτερο εύρος κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση, σε σχέση με πέρυσι.

Οι αποφάσεις για το πού ακριβώς και με ποιον τρόπο θα διανεμηθεί, θα παρθούν προς το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο, εκτιμώντας ότι οι θεσμοί θα είναι σύμφωνοι.

«Τη θεωρώ δεδομένη ... πέρυσι, η αντίρρησή τους ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένοι οι πληθυσμοί στους οποίους κατευθύνεται. Επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίρρηση, αλλά στο πώς και σε ποιους», ανέφερε.

«Φέτος θα είναι αρκετά πιο στοχευμένο... σε πληθυσμούς που έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ από την κρίση, όχι μόνο στους συνταξιούχους. Έχουμε και άλλα, ευρύτερα στρώματα που έχουν πληγεί, πρέπει να δούμε πώς θα εντάξουμε κατηγορίες του υπόλοιπου πληθυσμού», συνέχισε ο ίδιος.

Στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του 2017

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει εκεί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι «ήδη από την προετοιμασία του ταξιδιού όμως, είναι προφανές ότι είναι θετικά τα πράγματα για τα ελληνικά συμφέροντα, αφενός για το επενδυτικό ενδιαφέρον και αφετέρου για τις διαπραγματεύσεις ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ραντεβού και η στάση των ΗΠΑ σε σχέση με το ΔΝΤ. Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία που τα πράγματα να κυλούν ομαλά και προς θετική κατεύθυνση».

«Ο βασικός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε και από το ΔΝΤ ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του έτους, χωρίς νέα μέτρα και χωρίς νέα προαπαιτούμενα που πιθανώς θα έθετε ... η εμπειρία των πρώτων δύο αξιολογήσεων έδειξε ότι ήταν ένας παράγων που στο επίπεδο του χρόνου έπαιζε πολύ σημαντικό αρνητικό ρόλο, πήγαινε πίσω τις ωριμάνσεις της αξιολόγησης», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης «αναζητείται ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή των συμφωνιών για το χρέος. Ξέρουμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική, καθώς θέτει μετ' επιτάσεως το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, επομένως μπορεί να υπάρξει συμφωνία».

«Πρωτευόντως μας ενδιαφέρει η τρίτη αξιολόγηση να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, να υπάρχουν ομαλές διαπραγματεύσεις στα εκκρεμή ζητήματα. Μία θετική στάση του ΔΝΤ, μία μη αμφισβήτηση των στατιστικών δεδομένων που αφορούν την ανάπτυξη και την πρόοδο των δεικτών ... Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός του 2017 είναι «απολύτως εφικτή... είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι, τα υπουργεία».

Σχετικά με τη συζήτηση για το μεγάλο αριθμό των προαπαιτούμενων και τη φύση τους, είπε ότι «εξαρτάται κανείς τι μετράει ως προαπαιτούμενα ... το 90% της τρίτης αξιολόγησης είναι τεχνικά θέματα, διοικητικά ζητήματα, τα οποία θα είναι έτοιμα οπωσδήποτε. Είμαστε έτοιμοι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι ένα θετικό κλίμα με τους εταίρους. Εδώ, το ΔΝΤ θα έχει το δικό του ρόλο. Αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, θα είναι θετικά τα πράγματα, νομίζω πως θα κλείσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου»

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ