ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Ένα αξιόπιστο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα

Τραμπ: Ένα αξιόπιστο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ξεπέρασε τις δύο ώρες η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο… σπάζοντας το πρωτόκολλο. Αρκετές ήταν οι ειδήσεις που προέκυψαν από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στον Κήπο των Ρόδων. Στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων, το ελληνικό χρέος, η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας, τα ενεργειακά, οι αμυντικές δαπάνες και η Σούδα.

Ο Αμερικανός εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για το ελληνικό χρέος λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι Aμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε τις δηλώσεις του στον Κήπο των Ρόδων, χαρακτηρίζοντας την συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος.
Έχουμε μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας. Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας άμυνας εμπορίου.

2 TELIKO

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Αμερική στέκεται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση και η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως».

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στη Σούδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί δαπανούν το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες».

3 TELIKO

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παράλληλα, σημείωσε: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας».

«Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί», κατέληξε ο πρόεδρος Τραμπ.

Τσίπρας: Οι σχέσεις μας βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε «εξαιρετικά γόνιμη» τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

4 TELIKO

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Τουρκία

Την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.

Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα των κοινών δηλώσεων στον Λευκό Οίκο, με ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο έκανε γνωστό πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την «πιθανή συμφωνία» για αναβάθμιση των F-16 στην Ελλάδα η οποία αγγίζει τα 2,4 δισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ