ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία αναβάθμισης των F-16

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία αναβάθμισης των F-16
EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην κοινή συνέντευξή Τύπου του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε μία δυνητική συμφωνία των δύο πλευρών περί αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαριών. Μετά το πέρας της συνάντησης,  ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) των ΗΠΑ ανέλαβε να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της εν λόγω αναβάθμισης.

«Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, με τον DSCA να αναφέρει, με την σειρά του, σε ανακοίνωση:

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει πιθανή στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε F-16 Block V. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 2.404 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Οργανισμός έκανε λόγο για το ίδιο κόστος με τον πρόεδρο Τραμπ, παρά τις διευκρινήσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος, μέσω twitter, είχε ξεκαθαρίσει πως η «’οροφή’ για την Ελλάδα, για τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι 1,1 δισεκ. ευρώ σε βάθος 10ετίας-15ετίας».

Βασικός ανάδοχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικάνικου Οργανισμού, θα είναι η Lockheed Martin, με έδρα το Τέξας. Η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση του στόλου των F-16 σε F-16 Block V, πράγμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έως και 125 σύγχρονα ραντάρ APG-83 AESA, ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS), 123 ενσωματωμένα συστήματα παγκόσμιας πλοήγησης LN260 (EGI) και συστήματα αδρανειακής πλοήγησης (INS), έναν εξομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων εξομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V και αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II.

Στην ανακοίνωση της ο DSCA χαρακτηρίζει την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο για την πολιτική σταθερότητα και οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη» και τονίζει πως «η αναβάθμιση των αεροσάκων F-16 σε F-16 Block V θα ενισχύσει τη δυνατότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το NATO».

dsca
dsca1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ