ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα, ως επίσημος προσκεκλημένος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Ζαν Λικ Μελανσόν

Στην Αθήνα, ως επίσημος προσκεκλημένος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Ζαν Λικ Μελανσόν
REUTERS/Charles Platiau

Ο πρόεδρος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην Αθήνα, ως επίσημος προσκεκλημένος της πρώην Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ώστε να συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας της Πλεύσης Ελευθερίας και των Κινημάτων, που διοργανώνεται από χθες, Παρασκευή έως και αύριο. Ο κ. Μελανσόν, στο πλαίσιο της συνάντησης, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ως τιμώμενος προσκεκλημένος της Συνάντησης, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα συνοδευόμενος από πολλά μέλη και βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας», άνοιξε τις εργασίες της συνάντησης.

Στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα να εξοφληθεί και έστειλε το μήνυμα εξεύρεσης λύσης συνολικά για το χρέος της Ευρώπης πριν επέλθει καταστροφή.

Έκανε επίσης αναφορά στην διαγραφή του χρέους της Γερμανίας ενώ αποκάλυψε πως η ΕΚΤ δώρισε σε ιδιωτικές τράπεζας το ισοδύναμο ενός ΑΕΠ της Γαλλίας.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Ευρώπη και μίλησε για ένα σχέδιο Β της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης οι οποίες κάποια στιγμή θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια κοινή λίστα στις ευρωπαϊκές εκλογές για να παρουσιασθεί ένα διαφορετικό πρόσωπο το οποίο αξίζει να ακουστεί από τους ευρωπαϊκούς λαούς και όπως είπε, αξίζει να αγωνιστούμε γι΄ αυτό. «Μπορούμε να αγωνιστούμε για να μην έχουμε παιδιά παρατημένα στους δρόμους, παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο και οικογένειες που δεν μπορούν να οργανώσουν την ζωή και την καθημερινότητά τους», είπε ο Μελανσόν.

Τόνισε επίσης πως έχουμε την ευθύνη να ανοίξουμε ένα διαφορετικό δρόμο για την Ευρώπη, μια καινούργια εξέλιξη, έτσι ώστε να μην υπάρχει λαός στην Ευρώπη που θα αναγκάζεται να κάνει πράγματα που δεν το επιθυμεί και ανέφερε για παράδειγμα την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του λαού.

Συνομιλία με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Ο Γάλλος πολιτικός πραγματοποίησε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση σε Ελλάδα, Γαλλία και Ευρώπη έγινε κατά τη συνάντηση του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Ο Παν. Λαφαζάνης εξέθεσε τις εκτιμήσεις της ΛΑ.Ε για την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας καθώς και τις προτάσεις της για μια θετική διέξοδο που σημαίνει ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και του σημερινού μνημονιακού πολιτικού σκηνικού, την έξοδο από την ευρωζώνη και την ρήξη με την ΕΕ στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας», σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν αναφέρθηκε ειδικότερα στα νέα και πρωτότυπα χαρακτηριστικά του κινήματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», τόνισε τον αγώνα της ενάντια στην πολιτική της ευρωζώνης και της ΕΕ και ανέλυσε την στρατηγική του για ένα διαφορετικό μέλλον της Γαλλίας και της Ευρώπης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην συστηματική ανταλλαγή απόψεων όλων των δυνάμεων που επιδιώκουν μια διαφορετική ευρωπαϊκή πορεία.

«Ο Ζ.Λ.Μελανσόν εκφράζει μια ελπίδα όχι μόνο για την Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη, ενώ είναι ο ηγέτης που έχει εκφράσει όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό όλα αυτά τα κρίσιμα χρόνια. Ο Μελανσόν αντιπροσωπεύει την Γαλλία που αγαπάμε. Η ΕΕ έχει χρεοκοπήσει και δεν έχει μέλλον. Αυτό δείχνει, είπε, η νεοαποικιοποίηση της Ελλάδας και η συνέχιση της ελληνικής τραγωδίας. Αυτό δείχνει η αδυναμία της ΕΕ να αποτρέψει και τώρα να διαχειριστεί το Brexit. Αυτό δείχνει επίσης η αδυναμία της να παρέμβει εποικοδομητικά στην Καταλονία, παρά μόνο καλύπτοντας πλήρως την αυταρχική πυγμή του Φρανκισμού του Ραχόι. Αυτήν την ώρα χρειάζεται συμμαχία των λαϊκών τάξεων σε Ελλάδα, Γαλλία και όλη την Ευρώπη για να σαρωθούν ευρωζώνη και ΕΕ και τα κατεστημένα κέντρα που επικυριαρχούν σε αυτές. Η Ευρώπη μπορεί να έχει μέλλον, μέλλον, όμως, δεν έχουν η ευρωζώνη και η ΕΕ», δήλωσε ο Π.Λαφαζάνης μετά την συνάντηση.

Ο Μελανσόν στις δηλώσεις του, αφού τόνισε ότι είναι στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «στόχος της παρουσίας του στην χώρα μας είναι να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις που ανησυχούν για το μέλλον της Ευρώπης και οι οποίες θέλουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για το μέλλον της. Για αυτό εργαζόμαστε, για ένα plan B και για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές ενός ψηφοδελτίου που θα αντιπροσωπεύει τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες όσων θέλουν μια εναλλακτική Ευρώπη».

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δώσουν συστηματική συνέχεια στις μεταξύ τους επαφές και συζητήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ