ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση θέλει να ταυτίσει τη ΝΔ με την ακροδεξιά

Η κυβέρνηση θέλει να ταυτίσει τη ΝΔ με την ακροδεξιά
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε εξέλιξη έχει μπει από την κυβέρνηση το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης «πόλωση». Στο πρώτο στάδιο έγινε προσπάθεια ανάδειξης των «μεγάλων ιδεολογικών και αξιακών διαφορών» του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, μέσω νομοθετημάτων όπως αυτό για την «ταυτότητα φύλου». 

Τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά, αναπτύσσοντας το επιχείρημα ότι οι «σκληροί», όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ελέγχουν το κόμμα και το απομακρύνουν από τον μεσαίο χώρο.

Η αποπομπή Παπακώστα

Την αφορμή για να ξεκινήσει η επικοινωνιακή επιχείρηση της κυβέρνησης, έδωσε η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Π. Καμμένος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για νεοφασίστες που ενσωματώθηκαν στη ΝΔ από το ΛΑΟΣ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτιμά ότι «στη ΝΔ δυστυχώς -και πραγματικά λυπάμαι, γιατί υπήρξα 25 χρόνια στη ΝΔ- ουσιαστικά ασκεί εξουσία η ακροδεξιά του ΛΑΟΣ και ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατραπεί σε επίτιμο πρόεδρο».

Στο ίδιο τόνο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζει σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ότι «η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα στο οποίο πρωταγωνιστούν γνωστοί ακροδεξιοί σαν τον κ. Γεωργιάδη». Παράλληλα, σε άρθρο γραμμής η Αυγή υποστηρίζει ότι «η πανθομολογούμενη στροφή της ΝΔ προς την Ακροδεξιά και η σταδιακή εγκατάλειψη του μέχρι πρότινος εγχειρήματος επικοινωνίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κεντρώο χώρο, είναι αποτέλεσμα μιας κυνικής αποτίμησης των υπόγειων διεργασιών που το τελευταίο διάστημα καταγράφονται στο εσωτερικό της ΧΑ».

Διπλή στόχευση

Η «επιχείρηση πόλωση» έχει διπλή στόχευση, όπως έχουμε εξηγήσει και σε παλιότερα ρεπορτάζ του CNN Greece:

Πρώτον, επιδιώκεται ο «επαναπατρισμός» των αριστερών ψηφοφόρων που έχουν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισείοντας το φόβητρο της «επιστροφής της πιο σκληρής Δεξιάς», η κυβέρνηση θέλει να συσπειρώσει τους αριστερόστροφους πολίτες στη βάση του «μικρότερου κακού». Το πρότυπο, βέβαια, είναι οι ανάλογες τακτικές που μετερχόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δεύτερον, η πόλωση και ιδιαίτερα η ταύτιση της ΝΔ με την ακροδεξιά, ασκεί ισχυρή πίεση στην Κεντροαριστερά – τουλάχιστον έτσι εκτιμά το Μαξίμου. Η πίεση ασκείται σε δύο πεδία. Από τη μία, δυσχεραίνεται η μεταπήδηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΙΡΙΖΑ στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αφού το κυβερνών κόμμα παρουσιάζεται ως το μείζον εμπόδιο της επιστροφής στους κυβερνητικούς θώκους των «σκληρών δεξιών». Από την άλλη, καθίσταται πιο περίπλοκη μια ενδεχόμενη συνεργασία του νέου κεντροαριστερού φορέα με τη ΝΔ, αφού αυτή παρουσιάζεται ως αποστασιοποιημένη από το Κέντρο.

Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα το Μαξίμου θα επιμείνει στη γραμμή της πόλωσης. Μένει να δούμε το τι ακριβώς θα πετύχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ