ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν θα σταματήσουμε τον έλεγχο των off shore, λέει το υπουργείο

Δεν θα σταματήσουμε τον έλεγχο των off shore, λέει το υπουργείο
Δεν θα σταματήσει να ελέγχει τις off shore εταιρίες, λέει το υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi/Στέλιος Στεφάνου

Περίπου 130 εκατ. ευρώ απέφεραν οι έλεγχοι σε off shore εταιρίες. Μόνον τον τελευταίο χρόνο βεβαιώθηκαν 94,5 εκατ. ευρώ φόροι. "Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις μεγάλες υποθέσεις και δεν θα σταματήσουν πουθενά", διαβεβαίωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή.  

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο Τρύφων Αλεξιάδης παρουσίασε στοιχεία για τις εξωχώριες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από περίπου 10.000 που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι 6.000 είναι ελεγκτικά αξιοποιήσιμες.

Από τις περίπου 6.000 offshore εταιρείες που είναι αξιοποιήσιμες ελεγκτικά έχουν διερευνηθεί συνολικά 384, ήτοι το 5,5%. Από τους ελέγχους έχουν βεβαιωθεί 129,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 94,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2015.

Οι φορολογικά κρυμμένες περιουσίες σε όλον τον κόσμο αγγίζουν τα 6 τρισ. ευρώ

"Η εντολή που έχει δοθεί είναι οι έλεγχοι να επικεντρωθούν στις μεγάλες υποθέσεις και να μην σταματήσουν πουθενά, όποιο όνομα κι αν βρεθεί", ανέφερε και εκτίμησε πως με το περιουσιολόγιο θα φανεί ποιοι Έλληνες είναι μέλη νομικών προσώπων στο εξωτερικό, φθάνοντας έτσι και στις off shore εταιρίες.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαίωσε πως κι αυτές οι υποθέσεις, καθώς και οι υποθέσεις των λιστών είναι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και δεν θα μείνουν στην τύχη τους, ενώ με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο θα υπάρξει μηνιαία αποτίμηση των ελέγχων. Σημείωσε ακόμη, πως θα υπάρξει προστασία των ελεγκτικών μηχανισμών με νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ