ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία επιχειρεί να προσεγγίσει την Ρωσία

Η Τουρκία επιχειρεί να προσεγγίσει την Ρωσία
REUTERS/Reuters TV/Haberturk

Ενώ οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θυμίζουν ψυχρό πόλεμο και ο πόλεμος δηλώσεων και από τις δύο πλευρές γίνονται σε εχθρικό κλίμα έχει ξεκινήσει μια «πυροσβεστική» προσπάθεια από ευρωπαίους ηγέτες για αποκλιμάκωση της έντασης.

Σήμερα το Κρεμλίνο θα επισκεφθεί ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα μεταφέρει στον Ρώσο ομόλογό του μήνυμα για την ανάγκη αποτροπής της περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών, θέση την οποία εξέφρασε και μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία δεν έχουν την πολυτέλεια εχθρικών σχέσεων, μόλις δύο ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πολεμικά.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο Βολκάν Μποζκίρ, είπε ότι αναμένει οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών να διατηρηθούν μετά το θερμό επεισόδιο που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πούτιν.

Ο Μποζκίρ επίσης είπε ότι σημειώνεται πρόοδος στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού το Κεφάλαιο 17, που αφορά την οικονομία και την νομισματική πολιτική, αναμένεται να ανοίξει στις 14-15 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ