ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση εξομάλυνσης στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας- Ισπανίας μετά τα σχόλια του πρέσβη

Επιχείρηση εξομάλυνσης στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας- Ισπανίας μετά τα σχόλια του πρέσβη

Τον Έλληνα πρέσβη, δέχτηκε την Δευτέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, στη Μαδρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Μαδρίτη επιδίωξε αυτή τη συνάντηση, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τυχόν «σύννεφα» που είχαν δημιουργηθεί μετά την δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

Άλλωστε και μόνον ο υψηλός βαθμός του Ισπανού αξιωματούχου δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Μαδρίτη στην εξομάλυνση της κατάστασης που δημιουργήθηκε, εξαιτίας των δηλώσεων του πρέσβη της στην Αθήνα.

Ο Ισπανός υφυπουργός φέρεται να δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η συμπεριφορά του δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους του επιπέδου του. Είναι εντελώς εκτός γραμμής (totally out of line). Δεν επιθυμούμε να διαταραχθούν οι σχέσεις μας. Ελπίζουμε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό να μην προκαλέσει βλάβη στις πολύ καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ.Ενρίκε Βιγκέρα, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο είχε κληθεί, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος εμφανίστηκε απολογητικός, ενώ φέρεται να επέρριψε τις ευθύνες στον δημοσιογράφο, ο οποίος, κατά τον ίδιον, δεν απέδωσε ορθά τις δηλώσεις του. Εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών του ζητήθηκε να ανασκευάσει τις «ατυχείς» δηλώσεις του, κάτι που, αν και συμφώνησε να κάνει, δεν το έχει πράξει, ωστόσο, μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του είχε τονίσει ότι "η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ