ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι λόγοι που ο Τσίπρας ζητά Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Οι λόγοι που ο Τσίπρας ζητά Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images

Η συγκυρία που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλά ανοιχτά και δύσκολα ζητήματα και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί κίνηση πολιτικού συμβολισμού αλλά και ουσίας με το αίτημά του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο. Στο Μαξίμου, άλλωστε, εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση win-win καθώς θέτουν τα υπόλοιπα κόμματα προ των ευθυνών τους και σε περίπτωση άρνησης να προσέλθουν, η κυβέρνηση θα κερδίσει ένα μεγάλο επικοινωνιακό και πολιτικό πλεονέκτημα.

Θετική απάντηση της ΝΔ για το Συμβούλιο Αρχηγών

Η χρονική συγκυρία αλλά και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έσπευσε από το Ισραήλ να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημιουργούν συνειρμούς ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα είναι το θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, επιθυμεί να “ανοίξουν” όλα τα κρίσιμα θέματα της αμέσως επόμενης περιόδου. Ασφαλιστικό και άλλες ακανθώδεις μνημονιακές υποχρεώσεις, προσφυγικό και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου των αρχηγών.

Πρόθεση του Μαξίμου είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που να ανοίγουν το δρόμο για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις στο πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση έχει, βέβαια, να αντιμετωπίσει τον σκόπελο της αδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας να συζητήσει τόσο κρίσιμα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα καθώς εκκρεμεί η εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Από την προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου δεν ξεφεύγει η σκληρή στάση και των υπολοίπων κομμάτων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Στο Μαξίμου, όμως, θεωρούν ότι η επιμονή της κυβέρνησης να αναζητεί συναινέσεις σε μεγάλα θέματα όπως το Ασφαλιστικό ή οι μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία και Υγεία είναι ικανά να δημιουργήσουν ακόμα και εσωτερικές ρωγμές στα δύο αυτά κόμματα και να διευρύνουν τις δυνάμεις πιθανών κυβερνητικών συμμαχιών.

Όμως, και η εσωτερική αναταραχή στη Ν.Δ. εξυπηρετεί τον πρωθυπουργό καθώς μετά την εκλογή αρχηγού όλα είναι ανοικτά με δεδομένες τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις των δελφίνων για την ηγεσία.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Αρχηγών θα γίνει, πιθανότατα, μόλις μια μέρα πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για την ευρω-τουρκική Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να ζητήσει την στήριξη των υπολοίπων κομμάτων ως προς την γραμμή που θα ακολουθήσει στο προσφυγικό, την ώρα που πολλοί θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει σκληρές θέσεις, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γίνεται μόλις λίγες μέρες πριν τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις αρχές του μήνα για την επέτειο μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και της γενικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 3 Δεκεμβρίου. Γενικά πρόκειται για μια περίοδο στην οποία αναπτύσσεται υπόβαθρο κοινωνικής αναταραχής με κοινωνικά στρώματα να βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων που έχουν περάσει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία, ανησυχούν ότι τα σκληρά μέτρα είναι ικανά να πλήξουν τη σχέση της με τα κοινωνικά στρώματα που την στήριξαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τέλος, στο Μαξίμου προβληματίζονται και για την εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας –ειδικά μετά τις δύο τελευταίες απώλειες- αλλά και της κομματικής συνοχής καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες γκρίνιες από την Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι δεν προχωρά το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ